Επίθεση στο Τρεμπ: Εχασε τη μάχη ο ήρωας αστυνομικός που αντάλλαξε τη θέση του με όμηρο - iefimerida.gr

Επίθεση στο Τρεμπ: Εχασε τη μάχη ο ήρωας αστυνομικός που αντάλλαξε τη θέση του με όμηρο

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Έσβησε» ο Γάλλος αντισυνταγματάρχης της χωροφυλακής που παραδόθηκε στον Μαροκινό τζιχαντιστή προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που κρατούσε στο σουπερμάρκετ της Τρεμπ στη νότιοδυτική Γαλλία.

Ο Αρνό Μπελτράμ υπέκυψε τελικά στα σοβαρά τραύματα που υπέστη -μαχαιριές και σφαίρες από τον 25χρονο Ρεντουάμ Λακντίμ- κατά την έφοδο των αστυνομικών στο Super U και την ανταλλαγή πυρών με τον δράστη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον αξιωματικό δηλώνοντας πως «έπεσε ως ήρωας» και αξίζει «τον σεβασμό και τον θαυμασμό ολόκληρου του έθνους».

Ο αντισυνταγματάρχης Μπελτράμ προσέφερε τον εαυτό του ως όμηρο στον τζιχαντιστή, δράστη των επιθέσεων στην Τρεμπ και την Καρκασόν, με αντάλλαγμα να απελευθερώσει άλλους ομήρους. Επέδειξε «εξαιρετικό θάρρος και εξαιρετική αυταπάρνηση», πρόσθεσε ο Μακρόν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ απέτισε φόρο τιμής στο «θάρρος και τον ηρωισμό» του 44χρονου. «Πέθανε για την πατρίδα του. Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηρωισμό του, τη γενναιότητά του, τη θυσία του», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Le lieutenant-colonel Arnaud Beltrame nous a quittés.
Mort pour la patrie.
Jamais la France n’oubliera son héroïsme, sa bravoure, son sacrifice.
Le coeur lourd, j’adresse le soutien du pays tout entier à sa famille, ses proches et ses compagnons de la @Gendarmerie de l’Aude. pic.twitter.com/I1h8eO7f9a

Ο Μπελτράμ βοήθησε με τις ενέργειές του να τερματιστεί η τρομοκρατική δράση του ισλαμιστή εξτρεμιστή που άφησε πίσω του τέσσερις -πλέον- νεκρούς και 16 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Αφού πήρε τη θέση των ομήρων που κρατούσε ο τζιχαντιστής, ο αντισυνταγματάρχης της χωροφυλακής φρόντισε να αφήσει ανοιχτό το τηλέφωνό του πάνω σε έναν πάγκο για να ακούν οι συνάδελφοί του τι συνέβαινε μέσα στο σουπερμάρκετ.

Γεννημένος στη μικρή πόλη Ετάν ο Αρνό Μπελτράμ ήταν παντρεμένος και δεν είχε παιδιά. Εντάχθηκε στην αστυνομία το 2001. Αρχικά σε μια ομάδα θωρακισμένων οχημάτων (2002-2006) και στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρώτο Σύνταγμα της Δημοκρατικής Φρουράς Προστασίας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μέχρι το 2010.

Από το 2010-2014 διετέλεσε επικεφαλής της Avranches Manche και αξιωματικός στο Παρίσι από το 2014 έως το 2017. Έφτασε στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη το 2016 και την 1η Αυγούστου 2017 έγινε αναπληρωτής διοικητής στην ομάδα της χωροφυλακής της Aude.

Ο Αρνό Μπελτράμ ειχε τιμηθεί με το μετάλλιο του Εθνικού Τάγματος της Αξίας.

Είχε μετάσχει σε άσκηση προσομοίωσης τρομοκρατικής επίθεσης σε σουπερμάρκετ

Κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να πιστέψουν ότι μερικές φορές η ιστορία γράφεται εκ των προτέρων... Ήταν 13 Δεκεμβρίου 2017 όταν ο Aρνό Μπελτράμ ήταν επικεφαλής μιας άσκησης προσομοίωσης για οργανωμένη επίθεση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια της EDF στο Καρκασόν.

Η γαλλική εφημερίδα Depeche du Midi παρακολούθησε τότε την άσκηση αυτή: «το σενάριο αυτής της προσομοίωσης της επίθεσης ηταν προφητικό: μια τρομοκρατικη επίθεση σε ένα σούπερ μάρκετ».

«Μια μαζική τρομοκρατική "επίθεση" πραγματοποιήθηκε σε ένα σούπερ μάρκετ, αυτή είναι η μόνη πληροφορία που δόθηκε στην αστυνομία. Θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες, επομένως δεν υπάρχει προκαθορισμένο σενάριο», δήλωνε τότε στην εφημερίδα ο αντισυνταγματάρχης Μπελτράμ, ο οποίος εξήγησε ότι ο στόχος αυτού του είδους εκπαίδευσης είναι η βελτίωση της παρέμβασης αστυνομία σε περίπτωση επίθεσης.

Σε εκείνη την άσκηση εκτός από πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιώτες του 4ου συντάγματος της Λεγεώνας των Ξένων και 3ο RPIMa της πόλης Καρκασόν, ο Μπελτράμ μετείχε με εξήντα χωροφύλακες. «Φτάνουμε στο χώρο και εξοπλιζόμαστε με πιστόλια paintball, τα πάντα πρέπει να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα», ανέφερε.

Χθες, 23 Μαρτίου, το φανταστικό σενάριο έγινε πραγματικότητα. Ο Μπελτράμ δεν ήταν εξοπλισμένος με paintball, όταν έφτασε στο σούπερ μάρκετ της πόλης Τρεμπ αλλά είχε το όπλο του. Ο τρομοκράτης είχε ήδη σκοτώσει έναν πολίτη στην Καρκασόν, και στη συνέχεια στην Τρεμπ έναν υπάλληλο και έναν πελάτη του σούπερ μάρκετ, ενώ εξακολουθούσε να κρατάει αρκετούς ομήρους. Ο αντισυνταγματάρχης αποφάσισε να διακινδυνεύσει τη δική του: άοπλος μπήκε στο σούπερ μάρκετ για να πάρει τη θέση των ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι .

Αντιμέτωπος με τον τρομοκράτη, είχε μόνο το θάρρος να αντιταχθεί. Αλλά αυτός τον πυροβόλησε αρκετές φορές...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ