Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα - iefimerida.gr

Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα

Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη είναι μια υπόθεση ομηρίας σε σουπερμάρκετ της αλυσίδας Super U στην πόλη Τρεμπ, ανατολικά της Καρκασόν στη νότια Γαλλία.

Ο δράστης, ένας 26χρονος Μαροκινός, εισέβαλε οπλισμένος με μαχαίρια, όπλο και χειροβομβίδες στο σουπερμάρκετ και ακούστηκαν πυροβολισμοί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένοπλος φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος(Αλαχού Ακμπάρ), θα σας σκοτώσω όλους» και δήλωσε «στρατιώτης του ISIS». Οι Αρχές γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, αναφέρει το Europe 1. Η τοπική εφημερίδα «Dépêche du Midi» αναφέρει ότι ο τζιχαντιστής θέλει να πάρει εκδίκηση για αυτό που γίνεται στην Συρία. Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM επικαλούμενος ανώνυμη πηγή μετέδωσε πως ο ένοπλος ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εκ των δραστών των τρομοκρατικών επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε στην εφημερίδα Le Parisien ότι ο τζιχαντιστής δραστηριοποιείτο στη σαλαφιστική σκηνή και τον παρακολουθούσαν οι Αρχές. Είχε φυλακιστεί το 2016 στην Καρκασόν. Υπάρχουν υπόνοιες ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αυτή την ώρα παραμένει ταμπουρωμένος μέσα στο σουπερμάρκετ μ' ένα άτομο, έναν χωροφύλακα. Δεν υπάρχουν άλλοι όμηροι.

Οι πληροφορίες αναφορικά με τα θύματα είναι συγκεχυμένες. Η εφημερίδα Le Figaro μεταδίδει ότι σκοτώθηκε ένας υπάλληλος του καταστήματος -ο κρεοπώλης σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ-, ενώ το Europe 1 αναφέρει ότι σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό υπάρχουν δύο νεκροί και περίπου δέκα τραυματίες.

Ένας τρίτος νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι εντοπίστηκε μέσα σε χαντάκι κοντά στους στρατώνες της Χωροφυλακής της Καρκασόν, πίσω από τους οποίους βρέθηκε και ένας τραυματίας, μεταδίδει το Europe1.

Φαίνεται ότι ο Μαροκινός πριν ανοίξει πυρ κατά των αστυνομικών επιτέθηκε στους δύο επιβαίνοντες ενός ΙΧ για να τους αρπάξει το αυτοκίνητο. Εκτέλεσε τον ένα με μια σφαίρα στο κεφάλι και πέταξε το πτώμα του σε χαντάκι, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον άλλο.

Nωρίτερα η διοίκηση της χωροφυλακής ανέφερε ότι στο σουπερμάρκετ χτυπήθηκαν ένα με δύο άτομα από τα πυρά του τζιχαντιστή και πιθανώς σκοτώθηκαν. «Δυστυχώς θεωρούμε ότι υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε γιατρό στο σημείο για να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο στρατηγός Ζαν-Βαλερί Λετερμάν, διοικητής της χωροφυλακής της περιοχής Languedoc-Roussillon.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ερίκ Μενασί, από την πλευρά του έκανε λόγο για δύο θύματα (όχι νεκροί) στο σουπερμάρκετ και ότι ο δράστης -κάτοικος της Καρκασόν- βρίσκεται μόνος με έναν αστυνομικό μέσα στο κατάστημα, ενώ όλοι οι άλλοι όμηροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. «Είναι μια τρομερή κατάσταση», είπε.

Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα | iefimerida.gr 0

«Ενας άντρας φώναξε και πυροβόλησε πολλές φορές. Είδα μια πόρτα ψυγείου, ζήτησα από όλους να έρθουν να προφυλαχτούν. Είμασταν δέκα και μείναμε εκεί μια ώρα. Επεσαν κι άλλοι πυροβολισμοί, εμείς βγήκαμε από την πίσω πόρτα (...) Αυτός φώναξε «Αλλάχ, δεν ξέρω τι», δεν τον είδα», δήλωσε μια πελάτισσα του σούπερ μάρκετ, στα γαλλικά ΜΜΕ.

Λίγα λεπτά πριν την εισβολή στο σουπερμάρκετ και σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων ο δράστης παρακολουθούσε με αυτοκίνητο τέσσερις αστυνομικούς που έκαναν τζόκινγκ στην Καρκασόν. Πέρασε δίπλα τους, πυροβόλησε πέντε φορές και διέφυγε.

Ο ένας απ' τους αστυνομικούς τραυματίστηκε. Οι συνάδελφοί του του παρείχαν τις Α' Βοήθειες προτού τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι η σφαίρα του τρύπησε έναν πνεύμονα και του έσπασε ένα πλευρό, ενώ πέρασε μόλις τρία εκατοστά από την καρδιά του.

Ο δράστης πήγε στη συνέχεια στο σουπερμάρκετ, στο πάρκινγκ του οποίου βρέθηκε το αυτοκίνητό του.

Γείτονες: Ήταν ήρεμος, συμπαθητικός, πάντα με μια ευγενική κουβέντα

Γειτόνισσά του δήλωσε στη Le Parisien ότι ο 26χρονος έδινε πάντα την εντύπωση ανθρώπου «ήρεμου, συμπαθητικού, με μια ευγενική κουβέντα πάντα στο στόμα του» Ζούσε στο σπίτι του με τους γονείς του και πολλές αδελφές, μια απ’ τις οποίες τη συνόδευσε το πρωί στο σχολείο.

Eκπρόσωπος συνδικάτου αστυνομικών φοβάται ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος: «Είναι σίγουρο ότι έπεσαν πολλές σφαίρες μέσα στο κατάστημα, πολλά άτομα εθεάθησαν ακίνητα στο έδαφος (...) Φανταστείτε ότι μιλάμε για ένα κατάμεστο σουπερμάρκετ στις 11 το πρωί κοντά σε μια πόλη 50.000 κατοίκων. Μάλλον θα είναι βαρύς ο απολογισμός», δήλωσε ο Νταβίντ Λεϊρό.

Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα | iefimerida.gr 1

Το σημείο έχουν αποκλείσει τουλάχιστον 50 αστυνομικοί και άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, τρία ελικόπτερα υπερίπτανται ενώ έχουν καταφθάσει και πολλά ασθενοφόρα και τουλάχιστον 80 άνδρες της πυροσβεστικής.

Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα | iefimerida.gr 2
Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα | iefimerida.gr 3
Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα | iefimerida.gr 4

«Πρόκειται για ένα κατάστημα συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ. που απασχολεί τα Σάββατα έως και 50 άτομα, αλλά και σήμερα πρέπει να βρίσκονταν μέσα δεκάδες εργαζόμενοι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αλυσίδα των σουπερμάρκετ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος».

O πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έκανε λόγο για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια και επιστρέφει από τη Μιλούζ στο Παρίσι για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, θεωρούμε ότι πρόκειται για πράξη τρομοκρατίας», είπε ο Φιλίπ.

Την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας, ενώ στην περιοχή σπεύδει κι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Hostage situation underway in a supermarket in Carcassonne, southern #France ; hostage taker has claimed allegiance to #ISIS & an policeman injured, Police special force reportedly on scene. pic.twitter.com/BLqO2mBXX5

«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας και των διασωστών. Θα ακολουθήσουν νεώτερες πληροφορίες σ' αυτόν τον λογαριασμό. Μη διαδίδετε φήμες», προειδοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

⚠️ Intervention de police en cours à #Trèbes dans l'#Aude. La priorité est à l'intervention des forces de police et de secours. Plus d'informations à venir sur ce compte, ne diffusez pas de rumeurs ⬇️ pic.twitter.com/M2t4mLccG0

Το περιστατικό σύμφωνα με μαρτυρίες στο AFP έγινε στις 11:00 τοπική ώρα. Πάνοπλοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη, ενώ οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων και του λυκείου της Τρεμπ παραμένουν μέσα στα κτίρια μέχρι νεωτέρας διαταγής.

Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα | iefimerida.gr 5
Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα | iefimerida.gr 6
Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα | iefimerida.gr 7
Νότια Γαλλία: Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε σούπερ μάρκετ -Δύο θύματα | iefimerida.gr 8

Χάρτης: Google maps


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ