Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ο Τσίπρας στη Ρωσία

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν, μίλησαν και για διμερή ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, πάντως, αποφασίστηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός να ταξιδέψει για τη Ρωσία το δεύτερο 6μηνο του 2018.

Επίσης, παρότι δεν διαρρέει τίποτε η ελληνική πλευρά για το περιεχόμενο της συζήτησης Τσίπρα-Πούτιν, πληροφορίες κάνουν λόγο για κατανόηση της ελληνικής θέσης μέρους της Ρωσίας στα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις και άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκδήλωση πρωτοβουλιών στο ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Β. Πουτιν επανέλαβε τις ρωσικές θέσεις σε σχέση με την υπόθεση Skripal, ενώ ο κ. Τσιπρας τόνισε ότι το ζήτημα έχει επιβαρύνει πολύ τις ευρωρωσικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και - όπου αυτό χρειάζεται - σε συνεργασία και με τη Ρωσία.

Στα ελληνοτουρκικά ο Τσίπρας υποστήριξε στον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της ως χώρα ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. Και πρόσθεσε ότι δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου.
Ο Έλληνας Π/Θ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την προώθηση ελληνοτουρκικού διαλόγου και κυρίως για την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα στη Ρωσία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ το φθινόπωρο και πρόσθεσε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσία στο έργο της μικτής διυπουργικής των δύο χωρών.

Ο κ. Πουτιν επισημάνει ότι έχει γνώση των πρωτοβουλιών για την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχει ο Έλληνας Π/θ σε αυτό τον τομέα.

Παράλληλα -κι αυτό είναι το σημαντικό- τόνισε ότι σύντομα θα συναντήσει Τούρκο Πρόεδρο, και θα του θέσει τα θέματα που ήγειρε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας Πούτιν ΡΩΣΙΑ Ελλάδα Τουρκία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ