Μεγάλη έκθεση για τον Χαρίλαο Τρικούπη στη Βουλή των Ελλήνων

Με μια σημαντική έκθεση η Βουλή των Ελλήνων τιμά τον Χαρίλαο Τρικούπη αναδεικνύοντας το έργο του οραματιστή πολιτικού που ταυτίστηκε με την λέξη «εκσυγχρονισμός».

Μεταξύ των διάσημων εκθεμάτων είναι το πρωτόκολλο ορκωμοσίας του 1865 όπου υπέγραψε πρώτη φορά ως βουλευτής, η Εφημερίδα των Συζητήσεων της Βουλής (11/8/1875) όπου καταγράφεται η καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης, καθώς και πλήθος προσωπικών του αντικειμένων όπως το μπαστούνι και ο δερμάτινος χαρτοφύλακάς του με τις χωριστές θήκες για τον βασιλιά, τη Βουλή και τους υπουργούς.

Αίσθηση προκαλεί και η βιβλιοθήκη του, η οποία περιλαμβάνει διάσημα έργα, καθώς και το κουδούνι το οποίο χτυπούσε ως υπουργός Οικονομικών προκειμένου να καλεί τους συνεργάτες του.

Επίσης σε περίοπτη θέση βρίσκεται το γραφείο του πατέρα του Σπυρίδωνα Τρικούπη πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί η πρώτης σελίδα της εφημερίδας «Καιροί», όπου στις 29 Ιουνίου 1874 δημοσιεύθηκε το περίφημο άρθρο του «Τις πταίει;». Το άρθρο κατακεραύνωνε τα Ανάκτορα για την παρέμβασή τους στην πολιτική ζωή της χώρας και φυσικά είχε γραφεί με ψευδώνυμο.

Πέρα όμως από την προσωπική διάσταση, κεντρικό ρόλο έχει το έργο του οραματιστή πολιτικού καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δεί προπλάσματα, σχέδια και φωτογραφίες ώστε να αντιληφθεί κανείς το τεράστιο αναπτυξιακό του έργο σε μια περίοδο που η Ευρώπη διήρχετο περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Επί πρωθυπουργίας του κατασκευάστηκαν 2.600 χλμ. οδικού δικτύου, ενώ θεωρήθηκε και πατέρας των σιδηροφδρόμων. Φυσικά, «πετράδια» στο «αναπτυξιακό στέμμα» του Τρικούπη είναι η διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου, η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας και η διεύρυνση του πορθμού του Ευρίπου.

Μεταξύ των πιο συγκινητικών εκθεμάτων είναι και το σημείωμα της αδελφής του Σοφίας που αναγγέλει τον θάνατο του Χαρίλαου Τρικούπη στις Κάννες, καθώς μετά την πτώχευση και την ήττα του στις εκλογές του 1895 έφυγε από την Ελλάδα. Τότε μάλιστα δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί ούτε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας οπότε και είπε την περίφημη ρήση «Ανθ' ημών Γουλιμής» αναφερόμενος στην εκλογή του ασήμαντου πολιτικά Γουλιμή στην θέση του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ