Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία λόγω της εργασιακής μεταρρύθμισης του Μακρόν [εικόνες]

Χιλιάδες δάσκαλοι, μέλη του νοσηλευτικοί προσωπικού, μηχανοδηγοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα κατέβηκαν σε απεργία κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν.

Ολόκληρη η χώρα η Γαλλία βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό λόγων των κινητοποιήσεων -τεστ αντοχής για την κυβέρνηση- που έχουν κηρύξει επτά από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Στον περίπου ένα χρόνο που βρίσκεται ο Μακρόν στην εξουσία δεν έχουν γίνει μεγάλες κινητοποιήσεις εξαιρουμένων κάποιων διαδηλώσεων, όταν κατάφερε το φθινόπωρο να περάσει σχετικά εύκολα αλλαγές στην αυστηρή εργατική νομοθεσία της Γαλλίας (μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις και διευκόλυνση των απολύσεων προσωπικού) με στόχο τη μείωση της ανεργίας. Αλλά οι σημερινές απεργίες σηματοδοτούν μια νέα φάση σύμπραξης των συνδικάτων, καθώς για πρώτη φορά απεργούν δημόσιοι υπάλληλοι και σιδηροδρομικοί.

Πολλοί εργαζόμενοι από την επαρχία ξεκίνησαν τη μέρα τους από τα χαράματα προκειμένου να καταφέρουν να επιβιβασθούν εγκαίρως σε ένα τρένο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του οργανισμού σιδηροδρόμων (SNCF), περισσότερα από τα μισά τρένα μεγάλης ταχύτητας (TGV) δεν λειτουργούν, ιδιαίτερα στο βόρειο άξονα της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες τοπικές συνδέσεις ανάμεσα στις πόλεις, με τα τρένα με συμβατικές ταχύτητες.

Πρόβλημα θα υπάρξει και για τις ταχείες συνδέσεις μετρό (RER) που συνδέουν το Παρίσι με τα προάστια.

Παράλληλα ακυρώθηκε το 30% των πτήσεων από και προς τα τρία αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ προγραμματίζονται περίπου 180 πορείες σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Στα σχολεία, ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς συμμετέχουν στην απεργία και τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα για τους γονείς που έχουν παιδιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικό.

Προβλήματα αναμένονται στις βιβλιοθήκες ή ακόμα στη συλλογή απορριμμάτων, ενώ και οι συνταξιούχοι κατεβαίνουν και αυτοί για δεύτερη φορά στο δρόμο.

Ο δημόσιος τομέας της χώρας, που αριθμεί περί τα 5,4 εκατομμύρια εργαζομένους, έχει θορυβηθεί με τις προθέσεις του κεντρώου Προέδρου να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο με περικοπές 120.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα πενταετίας και εθελούσιες εξόδους, ενώ τα συνδικάτα τον κατηγορούν ότι υπαναχώρησε στις προεκλογικές υποσχέσεις του για βελτιώσεις στους μισθούς, δίνοντας περισσότερο βάρος στις περικοπές των δαπανών. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται το πάγωμα των μισθών τους και καταγγέλλουν την έλλειψη μέσων και προσωπικού καθώς και την προσφυγή σε εξωτερικούς συμβασιούχους.

Από την άλλη οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τις σαρωτικές αλλαγές που ετοιμάζεται να επιφέρει ο Μακρόν στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, περιλαμβανομένων και των περικοπών επιδομάτων και ετοιμάζονται για διήμερες απεργίες κάθε εβδομάδα από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση Μακρόν δηλώνει αμετακίνητη στο πρόγραμμα περικοπών δαπανών ελπίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα εξαντληθεί με τις συνεχείς απεργίες στα τρένα και δεν θα τις υποστηρίζει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Les Echos μόλις ένας στους δύο Γάλλους (51%) στηρίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις, ενώ το 54% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τις θεωρεί αδικαιολόγητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ