Οι Γερμανοί στρατιώτες αποχεραιτούν τον παραιτηθέντα πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ - iefimerida.gr

Οι Γερμανοί στρατιώτες αποχεραιτούν τον παραιτηθέντα πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ

Αδόλφος Χίτλερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mε μια εθιμοτυπική τελετή που ξυπνά μακάβριες μνήμες οι Γερμανοί στρατιώτες αποχαιρετούν τον παραιτηθέντα Πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ ο οποίος είναι ο δεύτερος Πρόεδρος που αποχωρεί από το ύπατο αξίωμα της χώρας μέσα σε δύο χρόνια.

Μπορεί η θέση του Προέδρου να έχει μηδαμινές εκτελεστικές εξουσίες, ωστόσο ο θεσμός δεν φαίνεται να έχει απωλέσει την αίγλη του. Σε αυτό συμβάλλει και η εθιμοτυπικές τελετές που τον συνοδεύουν.Μία από αυτές είναι η απόδοση τιμών από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις με την επίσημη στολή. Η εθιμοτυπία αυτή όμως ξυπνά την αισθητική μιας εποχής που οι Γερμανοί θα ήθελαν να ξεχάσουν. Η τελετή μπορεί να έχει τις ρίζες της στην Πρωσική Αυτοκρατορία του Όττο φον Μπίσμαρκ, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια των επίσημων εκδηλώσεων, όπως τα γενέθλια του Χίτλερ ή την επέτειο από την άνοδό του στην εξουσία.

Φυσικά οι εποχές άλλαξαν και είναι προφανές ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν να νιώθουν ένοχοι για όλη τους την Ιστορία. Έτσι, το πρωσικό έθιμο διατηρήθηκε και προσαρμόστηκε στο δημοκρατικό μεταπολεμικό σύστημα της χώρας ώστε να αποδίδει τιμές στον εκάστοτε Γερμανό πρόεδρο.

Ελάχιστη σημασία έχει ότι ο Κρίστιαν Βουλφ, εξαναγκάστηκε σε μια ταπεινωτική παραίτηση έπειτα από το αίτημα της εισαγγελίας του Αννόβερου προς την γερμανική Βουλή να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να εξεταστεί η εμπλοκή του σε οικονομικό σκάνδαλο. Ο διάδοχος του απερχόμενου Πρόεδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ, πρώην πάστορας και αγωνιστής της ελευθερίας, μάλλον θα καταφέρει να τιμήσει το αξίωμά του καθώς φαίνεται πως το γερμανικό πολιτικό σύστημα δεν αντέχει μια τρίτη παραίτηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ