Το τελευταίο λουλουδάδικο της Αγίας Ειρήνης, ένα κατάστημα μασκότ -Εκεί που έκαναν τα ψώνια τους οι βασιλείς και οι ευγενείς [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Το τελευταίο λουλουδάδικο της Αγίας Ειρήνης, ένα κατάστημα μασκότ -Εκεί που έκαναν τα ψώνια τους οι βασιλείς και οι ευγενείς [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, ανάμεσα στα δεκάδες καφέ και εστιατόρια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα μαγαζί που εδώ και 120 χρόνια δίνει χρώμα και άρωμα στην περιοχή με τα λουλούδια του.

Είναι το μόνο που έχει μείνει εκεί να υπενθυμίζει πως κάποτε αυτή η πλατεία ήταν γεμάτη λουλουδάδικα και υφασματάδικα. Μέσα σε αυτά τα 120 χρόνια που πέρασαν, το -μόνο πλέον- γεωπονικό κατάστημα Αφεντούλη έχει αλλάξει θέση μέσα στην πλατεία, έχει εξελιχθεί- πλέον βαδίζει σύμφωνα με τα δεδομένα του 2018 – και έχει γίνει πλέον η μασκότ της πλατείας.

Εκεί, ανάμεσα στα φυτά, τα φυτοφάρμακα αλλά τις φωτογραφίες του παππού του και του πατέρα του, μας υποδέχθηκε ο κ. Γιώργος Αφεντούλης. Ένας άνθρωπος ευγενικός, χαμογελαστός και με χιούμορ. Είναι τρίτης γενιάς γεωπόνος, σε αυτό το μαγαζί που ιδρύθηκε το 1903 και παραμένει από τότε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

“Το μαγαζί το έφτιαξε ο παππούς μου πριν από 120 χρόνια, όχι σε αυτό το σημείο, λίγο πιο κάτω στην γωνία της Αιόλου. Τότε το μαγαζί λεγόταν σπερματεμπορικός οίκος. Την εποχή εκείνη, περίπου το 1900, ήταν γεωπόνος και ίσως ο μόνος. Μάλιστα είχε σπουδάσει στις Βρυξέλλες. Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Από αρχοντική οικογένεια, με πούρα, παπιγιόν... αριστοκράτης. Το μαγαζί τότε εκτός από φυτά και φάρμακα είχε και ψάθινα έπιπλα. Οι πελάτες μας τότε ήταν βασιλείς και ευγενείς καθώς δεν υπήρχαν πολλά μαγαζιά τότε. Στην πορεία ο παππούς μου έκανε δύο γιους, τον πατέρα μου και τον θείο μου που συνέχισαν τη δουλεία. Όταν έφυγαν κι αυτοί, μείναμε τέσσερις, δύο παιδιά από κάθε αδερφό. Από τους τέσσερις δεν ήθελε κανένας το μαγαζί κι έτσι το κράτησα εγώ” λέει στο iefimerida.gr ο κ. Γιώργος.

Ο γιος του κ. Γιώργου, σπουδάζει κι αυτός γεωπόνος στην Ολλανδία και όπως λέει ελπίζει να είναι η τετάρτη γενιά που θα συνεχίσει το γεωπονικό κατάστημα.

« Είναι μια δουλειά που είναι πολλές ώρες. Το καλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια στη δουλειά έχουμε fun club. Υπάρχουν πελάτες που έρχονται εδώ ειδικά για εμάς. Για εμάς όλο αυτό δεν είναι μια ψυχρή πώληση είναι κάτι παραπάνω. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες όμως τα καταφέρνουμε. Η εύκολη λύση είναι να το δώσουμε το μαγαζί.. Όμως δεν είναι κάτι που θέλω. Θέλω να συνεχίσουμε..».

Από τα 28 που ήταν αρχικά τα λουλουδάδικα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, έμειναν στη συνέχεια τα 14 , οι ιδιοκτήτες των οποίων μόλις “έφευγαν” από τη ζωή, οι απογονοί τους έβαζαν λουκέτο. «Αν με κάποιο τρόπο συνεχιζόταν και πήγαινε από γενιά σε γενιά, η πιάτσα θα έμενε εδώ. Δεν έμεινε όμως» καταλήγει..


Ο κυριος Αφεντούλης, 3η γενιά λουλουδάς στην Αγία Ειρήνη. Ο παπούς του απο την Κωνσταντινούπολη άνοιξε το μαγαζί το 1903.

Φωτογραφίες: iefimerida

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αγία Ειρήνη η παλιά Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ