Ο Μακρόν ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας - iefimerida.gr

Ο Μακρόν ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας

MAKRON
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας ξεκινά σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.

O Γάλλος πρόεδρος θα παρουσιάσει σε ομιλία του στη Γαλλική Ακαδημία ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τη γαλλική κυβέρνηση για την ενίσχυση της «εκμάθησης, της επικοινωνίας και της δημιουργίας» στα γαλλικά.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για αλλοδαπούς φοιτητές να σπουδάσουν στη Γαλλία, βελτιωμένες μεθόδους διδασκαλίας της γαλλικής για πρόσφυγες και άτομα που δεν έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία, μέτρα για πιο ευρεία χρήση της γαλλικής στο Διαδίκτυο, τα διεθνή ΜΜΕ και την ψηφιακή οικονομία καθώς και κίνητρα για καλλιτέχνες και συγγραφείς να χρησιμοποιούν τα γαλλικά στις δουλειές τους.

Η σταυροφορία του Μακρόν -με στόχο έναν «πολύγλωσσο κόσμο» κι όχι ως πρόκληση στην Αγγλική γλώσσα, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του Ελιζέ- δεν περιορίζεται μόνον στις γαλλόφωνες χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Αφρική, αλλά θα επεκταθεί σ’ ολόκληρη την υφήλιο. Στην απογευματινή εκδήλωση έχουν προσκληθεί πάντως και οι πρεσβευτές της Γκάνα και της Νιγηρίας, δύο χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Νέο Δελχί ο Μακρόν απηύθυνε πρόσκληση στους Ινδούς φοιτητές «να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη» επιλέγοντας να σπουδάσουν στη Γαλλία -κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του Λονδίνου διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε ότι η Βρετανία διαθέτει καλύτερα πανεπιστήμια.

Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας να προωθήσει τη γαλλική γλώσσα παγκοσμίως, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο υποστήριξε ότι η τα γαλλικά μπορούν να γίνουν η πρώτη ομιλούμενη γλώσσα στη Μαύρη Ήπειρο κι ίσως στον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα 32 κρατών και η έκτη πιο διαδεδομένη παγκοσμίως μετά τα κινέζικα, τα αγγλικά, τα ινδικά, τα ισπανικά και τα αραβικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εμανουέλ Μακρόν γαλλική γλώσσα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ