Ο συνιδρυτής της Microsoft εντόπισε αμερικανικό πολεμικό πλοίο που είχε βυθιστεί αύτανδρο στο Νότιο Ειρηνικό [εικόνες & βίντεο]

Τον εντοπισμό του ναυαγίου ενός ακόμη πλοίου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που βυθίστηκε μαζί με εκατοντάδες μέλη του πληρώματος στο Νότιο Ειρηνικό το 1942 ανακοίνωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, Πωλ Άλεν.

To USS Juneau στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το 1942 (Φωτογραφία: Wikipedia)

Το μήκους 165 μέτρων πολεμικό σκάφος είχε βυθιστεί από ιαπωνικές τορπίλες στη ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ ανοικτά των Νησιών του Σολομώντα παρασέρνοντας στον υγρό του τάφο σχεδόν και τα 700 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και οι πέντε αδελφοί Σάλιβαν από την Άιοβα. Οι τέσσερις εξ’ αυτών – ο Φρανκ, ο Τζο, ο Ματ και ο Αλ- πνίγηκαν, ενώ ο πέμπτος που επέζησε σε μια σχεδία πέθανε λίγες μέρες αργότερα πιθανώς από εξάντληση ή υποκύπτοντας στα τραύματά του. Μετά το θάνατο των πέντε αδελφών το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ υιοθέτησε την λεγόμενη πολιτική “Sole Survivor”, δηλαδή την απομάκρυνση από τα πεδία των μαχών στρατιωτών που είχαν χάσει τα συγγενικά τους πρόσωπα κι ήταν οι μοναδικοί επιζώντες της οικογένειάς τους.

Το USS Juneau δεν είναι το πρώτο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που εντοπίζει η ομάδα του 65χρονου Πωλ Άλεν. Τον περασμένο Αύγουστο είχαν βρει το ναυάγιο του θρυλικού USS Indianapolis, του πλοίου που φέρεται να μετέφερε την ατομική βόμβα για τη Χιροσίμα. Τον περασμένο Νοέμβριο ακολούθησε η ανακάλυψη του USS Ward και προ ημερών ο εντοπισμός του αεροπλανοφόρου USS Lexington περίπου 800 χιλιόμετρα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας.

Ο δισεκατομμυριούχος Άλεν επενδύει πολλά χρήματα στην εταιρεία του Vulcan, που αποβλέπει -κατά δήλωσή του- στο να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Η εταιρεία ενισχύει προγράμματα εκπαίδευσης και φιλανθρωπικές δράσεις, αλλά και τις έρευνες για νέες τεχνολογίες και τα διαστημικά ταξίδια. Από το 2016, που απέκτησε το ερευνητικό σκάφος “Petrel” επιδίδεται επίσης στην αναζήτηση ιστορικών πολεμικών πλοίων.

Το USS Juneu εντοπίστηκε το περασμένο Σάββατο με τη βοήθεια τεχνολογίας σόναρ, ενώ στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε η ανακάλυψη με τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ