Το 2013 αρχίζει η δημιουργία του εθνικού δικτύου οπτικών ινών - iefimerida.gr

Το 2013 αρχίζει η δημιουργία του εθνικού δικτύου οπτικών ινών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δύο χρόνια θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία του Fiber to the Home, δηλαδή του εθνικού δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα προσφέρει υπερυψηλές ταχύτητες μεταφοράς ψηφιακών. Βέβαια έχουμε ακόμα μέλλον μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Ήδη, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών, η κοινοπραξία «Ευρωσύμβουλοι - ΕΠΙΤΣ - ΕΠΙΣΕΥ» ανέλαβε ρόλο τεχνοοικονομικού συμβούλου, που θα επανακαθορίσει το τελικό φυσικό αντικείμενο του έργου. Προσεχώς, αναμένεται και ο διαγωνισμός για τον νομικό σύμβουλο.

Είχαν προηγηθεί άλλες δύο μελέτες. Η πρώτη είχε εκπονηθεί το 2008 και πρότεινε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς μόνο εκεί θα υπήρχε βιωσιμότητα, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Την ίδια τύχη είχε και η δεύτερη μελέτη που θα δημιουργούσε ένα εκατομμύριο συνδέσεις οπτικών ινών σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Ο νέος σύμβουλος του έργου καλείται να επαναπροσδιορίσει το έργο τόσο ως προς την έκτασή του όσο και προς την τεχνοοικονομική του διάσταση. Και αυτό διότι η επένδυση σε δίκτυα οπτικών ινών αποτελεί ιδιαίτερα ακριβό σπορ, με τεράστιο προϋπολογισμό (σε μία εποχή δημοσιονομικής ένδοιας) και, άρα, ακριβό λογαριασμό για τον τελικό χρήστη

Στο υπουργείο Υποδομών η κυρίαρχη άποψη κάνει λόγο για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, με κάποιες επεκτάσεις σε τοποθεσίες όπου εμφανίζεται βιωσιμότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ