Παπούλιας: «Η Τουρκία είναι δύστροπος γείτονας» - iefimerida.gr

Παπούλιας: «Η Τουρκία είναι δύστροπος γείτονας»

Κάρολος Παπούλιας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυρά τόσο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, χαρακτηρίζοντας την γειτονική χώρα «δύστροπη, και χωρίς καμμία προθυμία για διάλογο».

Σε συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Κύπρου, Νίκο Φαλά, αλλά και με άλλους Κυπρίους, ο Κάρολος Παπούλιας, υποστήριξε πως δεν βλέπει πρόοδο στο θέμα του Κυπριακού, ενώ στηλίτευσε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού για θέματα Ε.Ε, Εγκεμέν Μπαγίς, πως εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, η Τουρκία θα προχωρήσει σε προσάρτηση των Κατεχόμενων εδαφών.

«Και από την άλλη μεριά θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξέφρασε μάλιστα την απορία του «εάν καταλαβαίνουν ότι, όχι με τις πράξεις, αλλά και με τους λόγους που εξακολουθούν να τους επαναλαμβάνουν - και απειλητικούς και όχι μονάχα εναντίον της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και εναντίον της Ελλάδος με το casus belli - ότι μπορούν να έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Κάρολος Παπούλιας στηλίτευσε την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι «βρίσκεται σε μία κατάσταση τέτοια που δεν θέλει να είναι πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία, ίσως διότι εκτιμά ότι τα συμφέροντά της δεν πρέπει να διακινδυνεύουν από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για την οποία αγωνίζεται ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απευθυνόμενος στους Κύπριους, εκπροσώπους περιοχών κατεχομένων από την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε πώς «ό,τι γίνεται με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο αλλάζει τα στρατηγικά δεδομένα της περιοχής. Απ'ό,τι δείχνουν οι έρευνες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσει πολύ γρήγορα ένα δυναμικό παράγοντα ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης. Αυτό το καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι. Και νομίζω ότι μόνον αυτό καταλαβαίνουν»...

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τα νέα -στρατηγικής σημασίας- δεδομένα, «θα ενδιαφερθεί η Ευρώπη πολύ περισσότερο από πριν για να αποδώσει το δίκαιο στην Κυπριακή Δημοκρατία». Επιχειρώντας να εξηγήσει την ανοχή των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Παπούλιας εκτίμησε ότι «νομίζουν ότι το μέγεθος της Τουρκίας μπορεί να είναι για την Ευρώπη μία βάση σταθερή για να επανέλθει όλη εκείνη η περιοχή σε μια κατάσταση ειρήνης».

«Εγώ δεν το πιστεύω αυτό», ξεκαθάρισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Η Τουρκία εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, πουλάει – αν θέλετε – το μέγεθός της και την στρατιωτική της δύναμη. Δεν ξέρω πόση στρατιωτική δύναμη έχει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, ότι θα μπορέσει να σταθεί δίπλα στα οποιαδήποτε σχέδια έχει τώρα η Ευρώπη για την περιοχή».

Ιδιαίτερη σημασία για τις μελλοντικές εξελίξεις και την ισορροπία των σχέσεων με την Τουρκία απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ.

«Παρόλο ότι έχουμε διακηρύξει και εμείς, γιατί έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι αυτές οι καλές σχέσεις δεν στρέφονται εναντίον κανενός, εντούτοις είμαι βέβαιος - και το βλέπω αυτό - ότι η Τουρκία ανησυχεί σφόδρα από αυτές τις σχέσεις», συνέχισε ο κ. Παπούλιας και συμπύκνωσε την άποψή του για την αξία της στρατηγικής συμμαχίας Κύπρου-Ισραήλ σε μια φράση: «Αν κάποιον παίρνει σοβαρά (σσ η Τουρκία) είναι το Ισραήλ, όχι μονάχα για τη στρατιωτική του ισχύ, αλλά και τη δύναμη στήριξης που έχει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ