«Άνευ όρων» διάλογο με το Ιράν για τα πυρηνικά ζητούν οι μεγάλες Δυνάμεις - iefimerida.gr

«Άνευ όρων» διάλογο με το Ιράν για τα πυρηνικά ζητούν οι μεγάλες Δυνάμεις

5+1
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tη δέσμευση του Ιράν σε έναν σοβαρό, άνευ όρων διάλογο για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ζήτησαν οι πέντε «μεγάλοι» του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία.

«Καλούμε το Ιράν να δεσμευτεί άνευ όρων σε μια διαδικασία σοβαρού διαλόγου" προκειμένου να διαλυθούν οι αμφιβολίες για τη φύση του πυρηνικού του προγράμματος», αναφέρει η κοινή δήλωση των έξι χωρών.

Την Τρίτη, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον πρότεινε στο Ιράν εξ ονόματος της ομάδας 5+1 να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών όπως και τον τόπο στον οποίο θα διεξαχθούν.

Έπειτα από δύο αποστολές στο Ιράν, οι οποίες κρίθηκαν απογοητευτικές από την ΙΑΕΑ, οι μεγάλες Δυνάμεις εκφράζουν επίσης στη δήλωσή τους «ανησυχία για το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί».

Μάλιστα σε μια άκρως αιχμηρή έκθεση της τον Νοέμβριο, η ΙΑΕΑ αναφέρθηκε σε μια στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, στηριζόμενη σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν ως αξιόπιστα.

Η ομάδα 5+1 εκφράζει επίσης στη δήλωσή της τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν επετράπη στους επιθεωρητές της υπηρεσίας κατά τις δύο επισκέψεις τους να μεταβούν στην στρατιωτική εγκατάσταση του Παρσίν και ζήτησαν από το Ιράν να επιτρέψει την πρόσβαση σε αυτή τη βάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ