Τουρκικό δικαστήριο: Παραβίαση των δικαιωμάτων η φυλάκιση δημοσιογράφου για το πραξικόπημα - iefimerida.gr

Τουρκικό δικαστήριο: Παραβίαση των δικαιωμάτων η φυλάκιση δημοσιογράφου για το πραξικόπημα

FYLAKISI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα ότι η προφυλάκιση ενός δημοσιογράφου που συνελήφθη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αποτελεί «παραβίαση των δικαιωμάτων του».

Αυτο δύο μήνες έπειτα από αντίστοιχη απόφαση η οποία όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε μία εβδομάδα προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφανθεί και εκείνο για την προφυλάκιση του Σαχίν Αλπάι, ο οποίος κρατείται από τα τέλη Ιουλίου 2016.

Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ζητήσει τον Ιανουάριο την υπό όρους απελευθέρωση του Αλπάι και του συναδέλφου του Μεχμέτ Αλτάν κάνοντας λόγο για «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου και παραβίαση του δικαιώματος στην ασφάλεια και την ελευθερία».

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και είναι ανάμεσα στους περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που παραμένουν υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Αλπάι είναι πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας Zaman, η οποία έκλεισε εξαιτίας των φερόμενων δεσμών της με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του 2016.
Ο Αλτάν είναι δημοσιογράφος και έχει εκδώσει πολλά πολιτικά κείμενα. Κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον προηγούμενο μήνα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο, πρωτοφανής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όμως την ίδια ημέρα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την παραμονή υπό κράτηση του Αλτάν και του Αλπάι.
Οι δικηγόροι των δύο δημοσιογράφων προσέφυγαν και πάλι στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε εκ νέου ευνοϊκή απόφαση για τον Αλπάι. Επίσης ζήτησε να του καταβληθεί αποζημίωση 20.000 τουρκικών λιρών (4.100 ευρώ).

Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για τον Αλτάν σε μελλοντική ημερομηνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ