Η Β. Κορέα έφτιαξε πυρηνικό αντιδραστήρα -Ανησυχία ότι ετοιμάζεται να φτιάξει πλουτώνιο - iefimerida.gr

Η Β. Κορέα έφτιαξε πυρηνικό αντιδραστήρα -Ανησυχία ότι ετοιμάζεται να φτιάξει πλουτώνιο

Δορυφορική φωτογραφία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Γιονγκμπιόν (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή όπλων, φαίνεται ότι ολοκλήρωσε η Πιονγιάνγκ, όπως προκύπτει από νέες δορυφορικές φωτογραφίες.

Εδώ και χρόνια η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει έναν πειραματικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος στις εγκαταστάσεις της στην Γιονγκμπιόν, αλλά τους τελευταίους μήνες εντάθηκαν οι εργασίες και σύμφωνα με ειδικούς έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το κομμουνιστικό καθεστώς έχει αρχίσει τις δοκιμές του αντιδραστήρα.

Η Πιονγιάνγκ λέει ότι στόχος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά οι αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος μπορούν να μετατραπούν για την παραγωγή σχάσιμου υλικού για πυρηνικά όπλα.

Η Β. Κορέα έφτιαξε πυρηνικό αντιδραστήρα -Ανησυχία ότι ετοιμάζεται να φτιάξει πλουτώνιο | iefimerida.gr 0

(Φωτογραφία: 38North)

Δορυφορικές φωτογραφίες της 25ης Φεβρουαρίου δείχνουν να βγαίνουν ατμοί από τα φουγάρα του αντιδραστήρα -ένδειξη «δοκιμής των μηχανημάτων στο σημείο», σύμφωνα με το Jane’s Intelligence Review, o συντάκτης του οποίου, Ρομπ Μανκς, σημειώνει: «Θεωρητικά αν λειτουργήσει ο αντιδραστήρας και στραφεί στην παραγωγή πλουτωνίου και τριτίου, μπορεί να επιτρέψει στη Βόρεια Κορέα να αυξήσει τα αποθέματά της».

Η Β. Κορέα έφτιαξε πυρηνικό αντιδραστήρα -Ανησυχία ότι ετοιμάζεται να φτιάξει πλουτώνιο | iefimerida.gr 1

Ενώ το Ινστιτούτο Αμερικανο-Κορεατικών σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην ιστοσελίδα του 38 North συμπεραίνει: «Αν ο αντιδραστήρας ξαναλειτουργεί, όπως προκύπτει από τις ενδείξεις, τότε αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα ξανάρχισε την παραγωγή πλουτωνίου, πιθανώς για πυρηνικό της πρόγραμμα».

Η Β. Κορέα έφτιαξε πυρηνικό αντιδραστήρα -Ανησυχία ότι ετοιμάζεται να φτιάξει πλουτώνιο | iefimerida.gr 2

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να κομπάζει για τη συμφωνία του να συναντήσει μέχρι τον Μάιο τον Κιμ Γιονγκ Ουν προκειμένου να συζητήσει τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει αποδεχθεί, όπως ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος, να σταματήσει όλες τις πυραυλικές δοκιμές ενόψει του τετ-α-τετ των δύο ηγετών...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ