fbpx Eπανήλθε σε κερδοφορία το 2017 η Attica Bank | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

Eπανήλθε σε κερδοφορία το 2017 η Attica Bank

Φωτογραφία: Eurokinissi
16|03|2018 | 08:22
Φωτογραφία: Eurokinissi

Με κέρδη έκλεισε την χρήση του 2017 η Attica Bank, επιβεβαιώνοντας έτσι την πορεία αναστροφής των προηγούμενων ζημιογόνων περιόδων, γεγονός που αντικατοπτρίζει τα πρώτα ισχυρά αποτελέσματα των κινήσεων εξυγίανσης, που ακολουθεί η τράπεζα από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα μείωσε δραστικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε 37% από 55,4% το 2017 και τον δείκτη κάλυψής τους σε 40% από 49,9% το 2016, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης μεταβίβασης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,33 δις ευρώ.

Σημαντικά στοιχεία, επίσης, αποτελούν η αύξηση των εσόδων προμηθειών κατά 27,1%, η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 17,1% και η μείωση κατά 14,7 εκατ. ευρώ των αμοιβών και εξόδων προσωπικού.

Τέλος, η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 198 εκατ. ευρώ θα παράσχει τη δυνατότητα στην Attica Bank, να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές των 100,2 εκατ. ευρώ και να διατηρήσει τον δείκτη φερεγγυότητάς της στα σημερινά υψηλά του επίπεδα.

Στοιχεία ισολογισμού

Τα βασικά μεγέθη της τράπεζας το 2017 διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Κέρδη προ φόρων 1,1 εκατ. ευρώ. Κέρδη μετά από φόρους 0,4 εκατ. ευρώ
  • Ιδια Κεφάλαια 632,7 εκατ. ευρώ
  • Μείωση λειτουργικών εξόδων κατά 17,1% σε σχέση με την συγκριτική περίοδο
  • Δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) 15%
  • Δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 1 37%
  • Δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) 40%

Για την αποδοτικότητα τω εργασιών και την οικονομική θέση της Attica Bank για το 2017, η Διοίκηση της Τράπεζας αναφέρει ότι:

«Κατά την κλειόμενη χρήση 2017 ο Όμιλος επανήλθε στην κερδοφορία η οποία αποτελεί επιβεβαίωση της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Διοίκηση από το Σεπτέμβριο του 2016. Παράλληλα ενισχύθηκε περαιτέρω ο Ισολογισμός του Ομίλου με το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη θωράκισή του.

Τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του έτους 2017 της Attica Bank αντικατοπτρίζουν τη συνέχιση των κινήσεων εσωτερικής αναδιοργάνωσης, σε συνάρτηση με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την εφαρμογή αρχών σύγχρονου Management, οι οποίες σηματοδοτούν ευοίωνες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας.

Οι προοπτικές αυτές ενδυναμώνονται περαιτέρω με δεδομένη τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη βελτίωση μιας σειράς βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών.

Εντός του οικονομικού περιβάλλοντος αυτού και κατά το έτος 2017 η Τράπεζα ακολούθησε το στρατηγικό της σχεδιασμό συνεχίζοντας τις διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές που άρχισαν να εφαρμόζονται εντός του 2016, βελτιώνοντας τη δομή των μεγεθών της.

Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, ενώ ο δείκτης Κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET 1) παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται σε 15%.

Ο Όμιλος της Attica Bank, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Αύγουστο του 2017, συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής του βάσης και στο πλαίσιο αυτό η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 198 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση πραγματοποιείται ώστε να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές ύψους 100,2 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με το υπόλοιπο ποσό ακόμη περισσότερο η φερεγγυότητά της έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις και να ανταποκριθεί με συνέπεια στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τελικό σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας της και τη δημιουργία εκ νέου εσωτερικού κεφαλαίου προς ενίσχυση και της θέσης των μετόχων της.»

ΣΧΟΛΙΑ