Ρουμπινί: «Κερδίζουν οι ιδιώτες που συμμετέχουν στο PSI» - iefimerida.gr

Ρουμπινί: «Κερδίζουν οι ιδιώτες που συμμετέχουν στο PSI»

Financial Times
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mύθο χαρακτηρίζει τις απώλειες των ιδιωτών επενδυτών που συμμετέχουν στο PSI ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζοντας πως οι ιδιώτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων όχι μόνο δεν θα έχουν απώλειες αλλά θα αποκομίσουν και κέρδη.

Με άρθρο του στους Financial Times, ο κ. Ρουμπινί υποστηρίζει ότι η εικόνα που μεταδίδεται προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές «υποτάσσονται» στις αξιώσεις των κεντρικών τραπεζών και του ΔΝΤ, αποδεχόμενοι επώδυνο κούρεμα και παραβιάζοντας την αποδεκτή πρακτική.

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, η παραπάνω εικόνα πόρρω απέχει από την πραγματικότητα καθώς οι ιδιώτες πιστωτές έκαναν μια πολύ «γλυκιά» συμφωνία, ενώ οι περισσότερες σημερινές και μελλοντικές απώλειες έχουν μεταφερθεί στους επίσημους πιστωτές.

Στο άρθρο του ο κ. Ρουμπινί τονίζει πως ακόμη και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα είναι μη βιώσιμο αφού θα αντιστοιχεί στο 140% του ΑΕΠ με προοπτική να μειωθεί στο 120% το 2020. Μάλιστα, υποστηρίζει πως θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει μέχρι και το 160% του ΑΕΠ!

Γιατί; Διότι ένα «κούρεμα» των € 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ιδιωτικά ομόλογα θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση κατά 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο χρέος της Ελλάδας αφού ένα σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης πηγαίνει για να διασώσει τους ιδιώτες πιστωτές. Tα 30 δισ. ευρώ λειτουργούν ως «γλυκαντικά» για τα νέα ομόλογα που εγγυώνται να δράσουν αποτελεσματικά για ένα μεγάλο μέρος της ονομαστικής τους αξίας.

«Τυχόν μελλοντική και περαιτέρω περικοπή του ελληνικού χρέους θα είναι βιώσιμη, επομένως, δυσανάλογα, ως προς τις αυξανόμενες απαιτήσεις του επίσημου τομέα. Δάνεια τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EFSF) για την ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσουν προς την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών σε ένα σύστημα που θα κρατήσει αυτές τις τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, ώστε να μπορούν οι μέτοχοί τους να αγοράσουν οποιαδήποτε δημόσια εισφορά κεφαλαίου με καλές τιμές – εντάλματα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιπλέον ο κ. Ρουμπινί προσθέτει πως τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο, έτσι, αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, δεν θα μπορεί πλέον να μετατρέψει το χρέος της σε νέες δραχμές.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο τουρκικής καταγωγής οικονομολόγος, οι ιδιώτες θα έχουν κάποιες απώλειες, αλλά θα είναι περιορισμένες και, με βάση τον κανόνα «mark-to-market», η ανταλλαγή του χρέους τους θα τους δώσει την ευκαιρία για μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου. «Πράγματι, το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα αναμένονται να αξίζουν περισσότερο από τα παλιά ομόλογα υποδηλώνουν ότι αυτή η εφαρμογή του PSI έχει μεταβιβάσει περαιτέρω απώλειες στους επίσημους πιστωτές στην Ελλάδα», σημειώνει ο Ρουμπινί.

Σε ότι αφορά την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Ρουμπινί βλέπει αυτό να συμβαίνει μετά από μια δεκαετία. Κατά συνέπεια τα δημοσιονομικά και το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με πρόσθετους πόρους από επίσημους φορείς στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ