Ψυχροπολεμικό κλίμα Δύσης-Μόσχας για τον Ρώσο πράκτορα - iefimerida.gr

Ψυχροπολεμικό κλίμα Δύσης-Μόσχας για τον Ρώσο πράκτορα

Φωτογραφία: AP Photo/Virginia Mayo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψυχροπολεμικές διαστάσεις και ρητορική με ύβρεις, απειλές και διπλωματικές κινήσεις, προκαλεί η απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξικό αέριο του Ρώσου διπλού πράκτορα Σερκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

«Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους από κάθε απειλή», διεμήνυσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προς τη Ρωσία με αφορμή τη δηλητηρίαση Σκρίπαλ.

«Ολοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν ότι η επίθεση ήταν μια σαφής παραβίαση διεθνών κανόνων και συμφωνιών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν έχει θέση σε έναν πολιτισμένο κόσμο», ανέφερε σε ομιλία του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, για την ετήσια έκθεση απολογισμού της Συμμαχίας το 2017.

Οπως τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά, από τη σύσταση του ΝΑΤΟ, που γίνεται επίθεση σε χώρα της Συμμαχίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα. «Πρόκειται για την πιο τοξική ουσία που έχει ποτέ αναπτυχθεί», ανέφερε και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη χρήση των χημικών όπλων ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

«Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας και η απόφαση να μπει σε μια αντιπαράθεση θα είναι δική της», προειδοποίησε στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να έλθουμε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι ακριβό, επικίνδυνο και προς το συμφέρον κανενός».

Συνεχίζοντας ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επίθεση στο Σάλσμπερι, είναι «ένα απερίσκεπτο μοτίβο της ρωσικής συμπεριφοράς εδώ και πολλά χρόνια». Αυτή η συμπεριφορά, είπε, περιλαμβάνει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Περιλαμβάνει, επίσης, τη στρατιωτική παρουσία στη Μολδαβία και τη Γεωργία ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών, αλλά και παρεμβάσεις στο Μαυροβούνιο και αλλού στα Δυτικά Βαλκάνια. Προσπάθειες ανατροπής των δημοκρατικών εκλογών και θεσμών και στρατιωτική συσσώρευση από τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή.

Καταλήγοντας, ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία «παραμένει σταθερή, αμυντική και αναλογική», προσθέτοντας πως θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία παρά τις δυσκολίες. «Είναι ζωτικό να αναπτυχθεί η διαφάνεια και να περιοριστεί το ρίσκο», τόνισε.

Κοινό ανακοινωθέν από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας

Λίγο νωρίτερα, σε μια πρωτοφανή διπλωματική κίνηση, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ καταδίκασαν με κοινό ανακοινωθέν τους «την επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στην οποία δηλώνουν ότι η επίθεση με στρατιωτικής χρήσης νευροτοξικό παράγοντα ενός τύπου που έχει παρασκευασθεί από τη Ρωσία αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνιστά επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμάχους του για το ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση. Συμμεριζόμαστε το συμπέρασμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση και σημειώνουμε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει περαιτέρω την ευθύνη της. Καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επίθεση στο Σάλσμπερι. Η Ρωσία θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW).

Οι ανησυχίες μας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός υπόβαθρου προτεραίας ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Λαβρόφ: Πρόστυχες και ανυπόστατες οι κατηγορίες του Λονδίνου

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι εξετάζεται η δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ , που κάνει λόγο για κοινή αντιμετώπιση της επιθεσης που δέχτηκε η Βρετανία πιθανότατα από τη Ρωσία.

Τις κατηγορίες αυτές αποκάλεσε «πρόστυχες και ανυπόστατες» ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ.

Βρετανός υπουργός Αμυνας στη Μόσχα: «Βουλώστε το και φύγετε!»

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να «το βουλώσει» και να «φύγει» μακριά,

«Είναι απολύτως ειδεχθές και απαράδεκτο το τι έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.

«Απαντήσαμε σε αυτό. Ειλικρινά, η Ρωσία πρέπει να φύγει, θα πρέπει να το βουλώσει», επισήμανε.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση δηλητηρίασης. Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, απαντώντας στις δηλώσεις Ουίλιαμσον, ότι αυτές δείχνουν πως το Λονδίνο έχει κάτι να κρύψει.

Ο Μακρόν λαμβάνει μέτρα

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών τα μέτρα που θα λάβει το Παρίσι στην υπόθεση της επίθεσης με χημικό όπλο κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, τη στιγμή που όλα παραπέμπουν στο ότι η Ρωσία «είναι υπεύθυνη» για την ενέργεια αυτή.

«Καταδικάζω με την μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτήν την απαράδεκτη επίθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Ολα οδηγούν στην πεποίθηση ότι η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στη Ρωσία και αυτό το επιβεβαιώνει το έργο που γίνεται από τις βρετανικές υπηρεσίες και είναι εις γνώσιν των γαλλικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

«Θα ανακοινώσω εντός των προσεχών ημερών τα μέτρα που σκεφτόμαστε να λάβουμε», είπε διευκρινίζοντας ότι θα συνομιλήσει αύριο με την Αγγελα Μέρκελ, την οποία θα υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ