Η Μέι απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες -«Ενοχη η Μόσχα για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ»

Την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια, προανήγγειλε η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε από βήματος της Βρετανικής Βουλής ότι η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.

Ενώ έκανε λόγο για εχθρική δράση ρώσων κατακόπων σε βρετανικό έδαφος.

«Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».

Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή άν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε.

«Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ακυρωθούν οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία, ότι αποσύρθηκε η πρόσκληση προς τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Βρετανία κι ότι δεν παραστούν στο μουντιάλ της Ρωσίας Βρετανοί υπουργοί και απεσταλμένοι.

Τόνισε ότι η χώρα της θα ήθελε να έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά είναι «τραγικό» που ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος Πούτιν.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Επεσήμανε δε ότι η Βρετανία έχει τη στήριξη των συμμάχων τους κι ότι η κυβέρνησή της προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων θα επιβεβαιώσει τους βρετανικούς ισχυρισμούς.

Η Βρετανία θα ενημερώσει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πορεία των ερευνών αναφορικά με την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα, ενώ νωρίτερα έθεσε το θέμα σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, όπου οι σύμμαχοι εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για τη χρήση νευροπαραλυτικού παράγοντα κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών για τα χημικά όπλα.

Η Μόσχα απειλεί με αντίμετρα

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο προειδοποίησε το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Η Μόσχα αρνήθηκε εκ νέου κάθε ανάμειξη στην υπόθεση με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να υποστηρίζει ότι οι αιτιάσεις της Βρετανικής κυβέρνησης στερούνται και της παραμικρής βάσης.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε την πρόταση συνεργασίας με το Λονδίνο στη διερεύνηση της υπόθεσης ζητώντας μάλιστα επίσημη προξενική πρόσβαση στην 33χρονη κόρη του Σκρίπαλ, Γιούλια που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο.

Τουσκ: «Πολύ πιθανός» ο ρωσικός δάκτυλος

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα από το Ελσίνκι πως η Ρωσία βρίσκεται «πολύ πιθανόν» πίσω από τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ.

I express my full solidarity with PM @theresa_may in the face of the brutal attack inspired, most likely, by Moscow. I’m ready to put the issue on next week’s #EUCO agenda.

«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Ο Τουσκ δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα για την υπόθεση αυτή στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Το Παρίσι περιμένει τις αποδείξεις

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποφασίσει το Παρίσι ποια θα είναι η απάντησή του στη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ. Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «πολύ σοβαρή ενέργεια» ο Γκριβό σημείωσε ότι το Παρίσι περιμένει τις αποδείξεις προτού να εφαρμόσει οποιοδήποτε αντίμετρο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον «στρατηγικό σύμμαχό του», τη Βρετανία.

«Από τη στιγμή που θα αποδειχθούν τα στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις», είπε ο Γκριβό κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να δώσει διευκρινίσεις για το πρόγραμμα Novichok

Το ΝΑΤΟ απαίτησε από τη Ρωσία «να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», αναφέρει η Συμμαχία σε δήλωση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Χαίρομαι που οι 29 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια δήλωση στην οποία εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

I welcome that the 29 #NATO Allies have just agreed a statement expressing full solidarity with the UK and offering support after the Salisbury attack. https://t.co/bcamvkKqt0

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τη χρησιμοποίηση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής φύσης που τελειοποίησε η Ρωσία και ενημέρωσε τους Συμμάχους ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για αυτήν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε επίσης πως πρόκειται για μια τυφλή και απερίσκεπτη επίθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών», προστίθεται στο κείμενο.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι για την πρώτη επιθετική χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στο έδαφος της Συμμαχίας από την ίδρυση του ΝΑΤΟ». Η Συνθήκη για τα χημικά όπλα έχει γίνει, αφότου τέθηκε σε ισχύ το 1997, ένας από τους πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος μη εξάπλωσης των εξοπλισμών, υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους.

«Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως κάθε χρήση χημικών όπλων συνιστά απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προειδοποίησαν οι Σύμμαχοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ