Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον με αντίποινα αν απειληθούν οι ζωές Ρώσων από αμερικανικό πλήγμα στη Συρία - iefimerida.gr

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον με αντίποινα αν απειληθούν οι ζωές Ρώσων από αμερικανικό πλήγμα στη Συρία

Ρωσικά μαχητικά Su-25 εν πτήσει στη Συρία (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αντίποινα απείλησε η Μόσχα σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ διατάξει νέα επίθεση στη Συρία, που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Ρώσων στρατιωτών.

Ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, γενικός επιτελάρχης και υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Άσαντ στα περίχωρα της Δαμασκού υπό το πρόσχημα επίθεσης με χημικά κι ορκίστηκε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον με αντίποινα αν απειληθούν οι ζωές Ρώσων από αμερικανικό πλήγμα στη Συρία  | iefimerida.gr 0

O Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρώσο γενικό επιτελάρχη, Βαλέρι Γκερασίμοφ

«Σε περίπτωση που απειληθούν οι ζωές των στρατιωτών μας οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα προβούν σε αντίποινα στοχοποιώντας τόσο τους πυραύλους όσο και τις βάσεις εκτόξευσής τους», είπε.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, άσκησε τη Δευτέρα πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα και τη Δαμασκό, προειδοποιώντας ότι αν ο Οργανισμός δεν καταφέρει να αναλάβει δράση, η Ουάσινγκτον «είναι προετοιμασμένη να δράσει, αν χρειαστεί».

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον με αντίποινα αν απειληθούν οι ζωές Ρώσων από αμερικανικό πλήγμα στη Συρία  | iefimerida.gr 1

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ

«Δεν είναι το μονοπάτι που θα προτιμούσαμε αλλά είναι ο δρόμος που έχουμε δείξει ότι θα πάρουμε και είμαστε έτοιμοι να τον πάρουμε ξανά», είπε.

Τα λεγόμενά της εκλήφθηκαν στη Μόσχα ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν επίθεση κατά του στρατού του Άσαντ, όπως έκαναν με πυραύλους τόμαχωκ τον Απρίλιο του 2017 μετά τις καταγγελίες ότι η αεροπορία του καθεστώτος χρησιμοποίησε αέριο σαρίν στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η Ουάσιγκτον είχε πει τότε ότι είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για την επίθεση, κάτι που διέψευσε η Μόσχα επιμένοντας ότι τέθηκαν σε κίνδυνο οι ζωές Ρώσων στην αεροπορική βάση αλ Σαϊράτ.

«Αν λάβει μια χώρα μια νέα επίθεση αυτού του είδους οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές», προειδοποίησε και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η κ. Χάλεϊ πρέπει να καταλάβει ότι άλλο πράγμα είναι να εκμεταλλεύεται ανεύθυνο το μικρόφωνο στο Σ.Α. του ΟΗΕ κι άλλο όταν οι ένοπλες δυνάμεις Ρωσίας και ΗΠΑ έχουν διαύλους επικοινωνίας και μέσω αυτών επιβεβαιώνεται ρητά τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον απάντησε ότι ο κύριος στόχος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού παραμένει η καταπολέμηση του ISIS, τονίζοντας, ωστόσο, ότι συμμερίζεται την άποψη της Χάλεϊ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Αλλά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανήλθε στο θέμα: «Συζητήσαμε σήμερα μεταξύ άλλων ζητημάτων του συριακού προβλήματος τις ενέργειες των ΗΠΑ, πρωτίστως στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και σε όλη την επικράτεια του ανατολικού τμήματος της Συρίας, όπου οι αμερικανοί πράγματι δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις», δήλωσε. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «…οι ΗΠΑ θέλουν να εδραιώσουν τις θέσεις τους εκεί για μεγάλο διάστημα, αν όχι για πάντα, και να συμβάλουν στην κατάρρευση της Συριακής Δημοκρατίας» προσθέτοντας ότι «γι' αυτό χρησιμοποιούνται οι πιο διαφορετικές μέθοδοι».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι «χθες ενημερώσαμε την κοινή γνώμη μέσω του Υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών ότι ετοιμάζονται νέες προβοκάτσιες με χρήση χημικών όπλων» και «προειδοποιήσαμε με τον πλέον αυστηρό τρόπο τις ΗΠΑ μέσω όλων των διαύλων επικοινωνίας» για αυτές τις προβοκάτσιες, μετά τις οποίες, όπως είπε, «οι δυνάμεις της συμμαχίας των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν και την Δαμασκό».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά αυτά τα ανεύθυνα σχέδια δεν θα υλοποιηθούν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τα σχέδια αυτά καταδεικνύουν ότι η πολιτική που προσβλέπει στην ανατροπή της συριακής κυβέρνησης με οποιαδήποτε πρόφαση εξακολουθεί να είναι στην ημερήσια διάταξη των ΗΠΑ και δεν είναι τυχαίο όταν λένε ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ