Κακά μαντάτα για τον Τραμπ από τις εκλογές σε προπύργιο Ρεπουμπλικανών – Χάνει ο «εκλεκτός» του - iefimerida.gr

Κακά μαντάτα για τον Τραμπ από τις εκλογές σε προπύργιο Ρεπουμπλικανών – Χάνει ο «εκλεκτός» του

O Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Πενσιλβάνια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρήκαν άραγε οι Δημοκρατικοί τη φόρμουλα για να νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου;

Σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στην Πενσιλβάνια για μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που χαρακτηρίστηκε άτυπο δημοψήφισμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται οριακά στο προπύργιο των Ρεπουμπλικανών.

Η αναμέτρηση κατέστη αναγκαία μετά την παραίτηση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή λόγω σκανδάλου κι η διαφαινόμενη νίκη του Δημοκρατικού Κόνορ Λαμ έναντι του συντηρητικού Ρικ Σακόουν, υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων που αυτοπροβαλλόταν ως στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ερμηνεύεται ως κακός οιωνός για τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Η εκλογική περιφέρεια όπου έγινε η ψηφοφορία θεωρείτο μέχρι τώρα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων και ο Τραμπ είχε θριαμβεύσει σε αυτή, με διαφορά σχεδόν 20 εκατοστιαίων μονάδων, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Κακά μαντάτα για τον Τραμπ από τις εκλογές σε προπύργιο Ρεπουμπλικανών – Χάνει ο «εκλεκτός» του  | iefimerida.gr 0

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος βουλευτής της Πενσιλβάνια, Κόνορ Λαμ

Όμως τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μετριοπαθής Λαμ προηγείται με μόλις ένα κλάσμα της εκατοστιαίας μονάδας, με τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί στο 100% των εκλογικών τμημάτων.

Οι εκλογικές επιτροπές έχουν αρχίσει να μετρούν αρκετές χιλιάδες επιστολικές και άλλες ψήφους για να καθοριστεί το τελικό αποτέλεσμα, πάντως ο Λαμ ήδη ανακήρυξε τη νίκη του, πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα από τις εκλογικές αρχές και πριν μεταδώσουν οποιαδήποτε εκτίμηση τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία συχνά προβλέπουν με ακρίβεια την έκβαση εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ.

Κακά μαντάτα για τον Τραμπ από τις εκλογές σε προπύργιο Ρεπουμπλικανών – Χάνει ο «εκλεκτός» του  | iefimerida.gr 1

«Χρειάστηκε λίγο παραπάνω απ' ό,τι νομίζαμε, αλλά τα καταφέραμε. Εσείς το καταφέρατε», τόνισε ο 33χρονος πολιτικός σε οπαδούς του που τον επευφημούσαν.

Πηγές προσκείμενες στους Δημοκρατικούς περιμένουν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των επιστολικών και των άλλων ψήφων που απομένουν να κερδίσει ο Λαμ με περίπου 400 ψήφους επί συνόλου 224.000.

Κακά μαντάτα για τον Τραμπ από τις εκλογές σε προπύργιο Ρεπουμπλικανών – Χάνει ο «εκλεκτός» του  | iefimerida.gr 2

Ο Σακόουν δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει την ήττα του

«Ακόμα δίνουμε μάχη. Δεν έχει τελειώσει. Θα δώσουμε μάχη ως το τέλος. Ξέρετε ότι δεν εγκαταλείπω ποτέ», είπε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πριν ο Λαμ ανακηρύξει τη νίκη του.

Νωρίτερα, το CNN είχε μεταδώσει ότι η διαφορά ήταν οριακή, κάνοντας λόγο για διαφορά 847 ψήφων, ή 0,2%, με τον Λαμ στο 49,8% έναντι 49,6% του Σακόουν.

Το αποτέλεσμα προοιωνίζεται ότι οι Δημοκρατικοί θα τα πάνε καλά στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου καθώς το κλίμα μοιάζει να είναι καθαρά υπέρ τους, προεξόφλησε ο Κάιλ Κόντικ, αναλυτής του Center for Politics του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ