Λονδίνο: Νεκρός βρέθηκε Ρώσος συνεργάτης του ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι - iefimerida.gr

Λονδίνο: Νεκρός βρέθηκε Ρώσος συνεργάτης του ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι

Φωτογραφία αρχείου: AP/ Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας Ρώσος, που είχε λάβει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο.

Ο Νικολάι Γκλουσκόφ ήταν στενός φίλος του Μπόρις Μπερεζόφσκι, του Ρώσου ολιγάρχη που πέθανε το 2013.

Φίλοι και συγγενείς του Γκλουσκόφ τον βρήκαν νεκρό, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η αιτία του θανάτου του 68χρονου.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο Γκλουσκόφ εργαζόταν για τις κρατικές αερογραμμές Aeroflot και την αυτοκινητοβιομηχανία LogoVAZ, του Μπερεζόφσκι. Το 1999 «πάγωσαν» οι σχέσεις του τελευταίου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπερεζόφσκι διέφυγε στη Βρετανία. Την ίδια περίοδο, ο Γκλουσκόφ κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος και απάτη. Εμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2004.

Τα τελευταία χρόνια ο Γκλουσκόφ ζούσε στο Λονδίνο, καθώς είχε λάβει πολιτικό άσυλο. Το 2011, παρείχε αποδείξεις σε δικαστική υπόθεση του Μπερεζόφσκι εναντίον του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος διατηρούσε τις καλές σχέσεις του με το Κρεμλίνο. Ο Γκλουσκόφ είχε πει στο δικαστήριο ότι τον κρατούσε «όμηρο» η κυβέρνηση Πούτιν, που ήθελε να πιέσει τον Μπερεζόφσκι να πουλήσει τον τηλεοπτικό σταθμό ORT. Ο τελευταίος κατηγορούσε τον Αμπράμοβιτς ότι του έκλεψε 5 δισ. δολάρια και ισχυρίστηκε ότι ήταν συνεταίροι σε πετρελαϊκή εταιρεία στα τέλη της δεκαετίας του '90, κάτι που αρνούνταν ο Αμπράμοβιτς. Η δικαστής απέρριψε την υπόθεση και περιέγραψε τον Μπερεζόφσκι ως «εσκεμμένα ανέντιμο».

Στη συνέχεια ο ολιγάρχης εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή. Τον Μάρτιο του 2013 ο Μπερεζόφσκι βρέθηκε νεκρός στο σπίτι της πρώην συζύγου του, στο Μπέρκσαϊρ. Η αστυνομία πιστεύει ότι αυτοκτόνησε, αλλά οι φίλοι του είχαν τις αμφιβολίες του. Ανάμεσά τους και ο Γκλουσκόφ, που είχε δηλώσει στον Guardian ότι ήταν βέβαιος πως ο Μπερεζόφσκι δολοφονήθηκε.

Μάλιστα τότε είχε σημειώσει ότι δεν ήταν ο μόνος Ρώσος που ζούσε αυτοεξόριστος και βρέθηκε νεκρός υπό μυστηριώδεις συνθήκες, κάνοντας αναφορά στον Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ