Βενιζέλος στην προανακριτική για Novartis: Να ψάξετε σε βάθος -Οχι να μπει στο αρχείο και να μείνει η λάσπη - iefimerida.gr

Βενιζέλος στην προανακριτική για Novartis: Να ψάξετε σε βάθος -Οχι να μπει στο αρχείο και να μείνει η λάσπη

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί τέσσερις ώρες κατέθετε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Ο πρώην υπουργός κατέθεσε όλα τα νομικά επιχειρήματα που κατά την άποψή του οδηγούν στην ανάγκη η προανακριτική να διερευνήσει πλήρως και σε βάθος την υπόθεση, καλώντας τους προστατευόμενους μάρτυρες και εξετάζοντας από την αρχή όλα τα δεδομένα.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, η προανακριτική δεν πρέπει να μπει στη λογική της εξέτασης του αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο, όσον αφορά στα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας και έτσι θα μείνει η λάσπη στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Ωστόσο ο πρώην υπουργός μιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣYΡΙΖΑ στην επιτροπή, είναι ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει πρόθεση να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος και πως αφού διαπιστώσει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, θα επιστρέψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Ο διάλογος-έκπληξη με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, αίσθηση προκάλεσε η συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με το βουλευτή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα.

Ο κ. Δουζίνας φέρεται να του είπε πως «για εσάς δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία στο αποδεικτικό υλικό».

Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «Τότε γιατί εγώ πήρα τις περισσότερες ψήφους (σ.σ. στην σχετική ψηφοφορία) και ο κ. Σαλμάς τις λιγότερες;».

Προς έκπληξη του κ. Βενιζέλου ο κ. Δουζίνας του απάντησε: «Λόγω της πολιτικής σας θέσης».

Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη Τρίτη και όχι Πέμπτη όπως ήταν προγραμματισμένη γιατί πολλά μέλη της θα λείπουν στο εξωτερικό. Ετσι, η επόμενη Τρίτη θα είναι η καθοριστική συνεδρίαση αφού, εάν τα μέλη της πλειοψηφίας αρνηθούν να δεχθούν τη εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων και την διερεύνηση της υπόθεσης, η ΝΔ θα αποχωρήσει από την προανακριτική.

Βενιζέλος στην προανακριτική για Novartis: Να ψάξετε σε βάθος  -Οχι να μπει στο αρχείο και να μείνει η λάσπη | iefimerida.gr 0

Πρέπει να γίνει η έρευνα για λόγους πολιτικής εντιμότητας

Αμέσως μετά την πολύωρή κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος σχολίασε στους δημοσιογράφους: «Ηταν μια από τις ωραιότερες συνεδριάσεις στις οποίες μετείχα. Μου άρεσε πάρα πολύ». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «η συζήτηση έγινε εις βάθος απάντησα σε αναλυτικές ερωτήσεις όλων των πτερύγων. Προσκόμισα και πολλά άλλα στοιχεία που αφορούσαν την ακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ».

Επανέλαβε με έμφαση δε, ότι «εάν δε γίνει έρευνα εδώ τώρα δεν θα γίνει πουθενά γιατί η δικαιοσύνη θα πει ότι δεν έχει δικαιοδοσία. Ακόμη και για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει η έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα διερευνηθεί ποτέ τίποτα. Αλλιώς θα έχουμε ένα κόλπο. Θα έχουμε αποφατική σύγκρουση αρμοδιοτήτων».

«Αστεία τα νέα στοιχεία για Σαμαρά»

Αναφερόμενος στα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Είναι αστεία. Μιλάω για την χειρόγραφη κάρτα του κ. Σαμαρά και τα τηλέφωνα του κ. Σταϊκούρα που είχε. Φοβερά στοιχεία, τι να σας πω. Οι δυο επιστολές είναι τυπικές επιστολές γραμμένες στο πιο σχολικό ύφος αμερικανικού management».

Επίσης επεσήμανε ότι «κακώς η κ. Τουλουπάκη δέχθηκε το συμπληρωματικό υπόμνημα της κ. Κελέση έπρεπε να έρθει στον κ. Δρίτσα και να το παραδώσει δεν μπορούσε να κάνει παραλαβή» και πρόσθεσε: «Εγώ έχω ζητήσει πολύ περισσότερα από τα στοιχεία που υπάρχουν στο cd έχω ζητήσει όλα τα στοιχεία του ψηφιακού αρχείου της Novartis. Έχω ζητήσει και όλα τα στοιχεία για τις κλινικές μελέτες της Novartis τουλάχιστον στα πανεπιστήμια και στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών. Δεν μου αρκούν αυτά που υπάρχουν στο cd».

Ερωτηθείς για το εάν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα απάντησε καταφατικά: «Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα γιατί συγκροτήθηκε, εάν υπήρχε επιφύλαξη για την αρμοδιότητα θα έπρεπε να λυθεί στην ολομέλεια» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να έρθουν οι μάρτυρες, να έρθουν τα cd, να έρθουν τα στοιχεία».

Ο κ. Βενιζέλος στην κατάθεσή του υποστήριξε επίσης ότι «για μας τους υπουργούς η προδικασία ξεκινάει στη Βουλή δεν υπάρχει προδικασία στην κ. Τουλουπάκη. Άρα στην πραγματικότητα στο φάκελο δεν υπάρχουν καθόλου μάρτυρες πρέπει εξαρχής να ληφθούν καταθέσεις και αν τολμήσει η επιτροπή ας τους δώσει το καθεστώς προστασίας».

ΝΑ έρθουν όλοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο Φρουζής

Επανέλαβε ότι «πρέπει να κληθούν γιατί κατά την άποψή μου δεν έχουν κληθεί και δεν έχουν καθεστώς προστασίας» και «φυσικά πρέπει να έρθει και ο Φρουζής που στέλνει εξώδικα στη Novartis , να έρθει η διοίκηση της Novartis , να έρθουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες και να έρθουν και τα χαρτιά, τα κανονικά χαρτιά και όχι τα αρχεία του ενός μόνο cd. Και να δούμε που έχουν πάει και τα λεφτά της Novartis και των άλλων εταιριών γιατί θα βρούμε εντυπωσιακά πράγματα όταν τα ψάξουμε».

Τα νέα στοιχεία

Στην σημερινή συνεδρίαση ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για στοιχεία τα οποία προέρχονται από τους υπολογιστές στελεχών της Novartis μετά τις «εφόδους» της Εισαγγελίας διαφθοράς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο CD υπάρχουν 165 αρχεία από την έρευνα στα αρχεία της εταρείας, συμπληρωματική κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2018 και επιστολές της εταιρείας σε πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν βουλευτές-μέλη της προανακριτικής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υπάρχουν επίσης δύο επιστολές της Novartis με ημερομηνίες 2013 και 2014 προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις επιστολές της η Novartis οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «τυπικές» τα στελέχη της εταιρείας ζητούσαν να συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ωστόσο, ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε παραβρεθεί στο Φόρουμ ούτε το 2013 ούτε το 2014 όπως αναφέρουν βουλευτές της ΝΔ.

Η πρώτη επιστολή προς τον τότε πρωθυπουργό, έχει κοινοποίηση προς τους κ.κ. Λυκουρέντζο Στουρνάρα και Μπούρα. Η δεύτερη επιστολή τον Ιανουάριο του 2014 προς τον Α. Σαμαρά έχει κοινοποίηση και στους κ.κ. Γεωργιάδη και Στουρνάρα.

Επίσης στην κατάθεσή της η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικ. Κελέση» φέρεται να αναφέρει ότι στα χαρτιά του Κ. Φρουζή βρήκε ιδιόχειρο σημείωμα του Α. Σαμαρά με τα δύο τηλέφωνα του Χρ. Σταϊκούρα. Στοιχείο το οποίο «φωτογραφίζει» και την ταυτότητα της προστατευόμενης μάρτυρος αφού αποδεικνύει ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis.

Βενιζέλος στην προανακριτική για Novartis: Να ψάξετε σε βάθος  -Οχι να μπει στο αρχείο και να μείνει η λάσπη | iefimerida.gr 1

Σαμαράς «Η γελοιότητα της συμμορίας συνεχίζεται»

«Η γελοιότητα της συμμορίας συνεχίζεται». Με αυτό τον αιχμηρό τρόπο σχολίαζαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τα διαφημιζόμενα ως «νέα» στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Ως προς τις δύο επιστολές του 2013 και του 2014 που η Novartis ζητούσε συνάντηση με τον Σαμαρά στο Νταβός, οι συνεργάτες ανέφεραν «ο κ.Σαμαράς δεν πήγε στο Νταβός ούτε το 2013, ούτε το 2014» και προσέθεταν: «Πώς είναι δυνατόν η μάρτυρας Κελέση να αναφέρει στην πρώτη κατάθεση της ότι ο Σαμαράς χρηματίστηκε το 2013, ενώ η δεύτερη επιστολή έχει ημερομηνία 2014;».

Βενιζέλος στην προανακριτική για Novartis: Να ψάξετε σε βάθος  -Οχι να μπει στο αρχείο και να μείνει η λάσπη | iefimerida.gr 2
Βενιζέλος στην προανακριτική για Novartis: Να ψάξετε σε βάθος  -Οχι να μπει στο αρχείο και να μείνει η λάσπη | iefimerida.gr 3
Βενιζέλος στην προανακριτική για Novartis: Να ψάξετε σε βάθος  -Οχι να μπει στο αρχείο και να μείνει η λάσπη | iefimerida.gr 4
Βενιζέλος στην προανακριτική για Novartis: Να ψάξετε σε βάθος  -Οχι να μπει στο αρχείο και να μείνει η λάσπη | iefimerida.gr 5

Πηγή Φωτό: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευάγγελος Βενιζέλος Novartis επιτροπή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ