Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες] - iefimerida.gr

Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες]

Εκατοντάδες χιλιάδες Σλοβάκοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Φίτσο (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο χείλος της κατάρρευσης οδηγείται η κυβέρνηση Φίτσο στη Σλοβακία μετά το αίτημα ενός από τους ελάσσονες εταίρους του στον συνασπισμό για πρόωρες εκλογές, ώστε να εκτονωθεί η λαϊκή οργή για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου.

Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η ωμή εκτέλεση του 27χρονου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις απάτης, στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που είχαν σχέσεις με πολιτικούς, και της συντρόφου του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, έχει πυροδοτήσει μια πρωτοφανή πολιτική κρίση στη χώρα, όπου κυριαρχεί ο Ρόμπερτ Φίτσο την τελευταία δεκαετία.

Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους την περασμένη Παρασκευή εβδομάδα κουνώντας στα χέρια τους κλειδιά -όπως συνέβαινε στις αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις του 1989 – με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Παρασκευή.

Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Φίτσο κι η κυβέρνησή του προσπάθησαν να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και χθες ο στενός του σύμμαχος και υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ παραιτήθηκε, όπως απαιτούσαν οι διαδηλωτές.

Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ

Ο Κάλινακ κατηγορείται ότι συγκάλυψε φορολογική απάτη του επιχειρηματία Λάντισλαβ Μπάστερνακ, σε μια από τις εταιρείες του οποίου διαθέτει μετοχές. Ο Κάλινακ φημολογείται ακόμη ότι έχει διασυνδέσεις και μ’ έναν άλλο αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, τον Μάριαν Κότσνερ, τον οποίο ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ ως ύποπτο για τους φόνους του Κούτσιακ και της Κουσνίροβα λόγω των απειλών που είχε εκστομίσει πέρυσι δημοσίως κατά του δημοσιογράφου.

Αλλά η παραίτηση του Κάλινακ δεν κατάφερε να φέρει την ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους, το κόμμα Most-Hid (Γέφυρα) που εκπροσωπεί την ουγγρική μειονότητα της χώρας και κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο ισόδου στη βουλή, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την υπόλοιπη κυβέρνηση. Και χθες το βράδυ απείλησε να εγκαταλείψει τη συμμαχία αν τα δύο άλλα κόμματα δεν συμφωνήσουν να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

«Πιστεύουμε ότι η αυτή η κατάσταση μόνον με πρόωρες εκλογές μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ο ηγέτης του Most-Hid Μπέλα Μπουγκαρ.

Την ιδέα των πρόωρων εκλογών προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση είχε ρίξει νωρίτερα και ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα. Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε αναλυτές, δεν θα ήταν μόνον το εθνικιστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SMER του Φίτσο που θα υφίστατο βαριές απώλειες, αλλά και οι άλλοι δύο εταίροι του, το δεξιό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS) και το Most-Hid.

Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Δεσμοί με τη μαφία

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον πρωθυπουργό μετά την αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα DennikN ενός συνδέσμου μεταξύ της συνεργάτιδάς του, Μαρία Τρόσκοβα και της ιταλικής μαφίας.

Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Κουνώντας τα κλειδιά τους οι Σλοβάκοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Φίτσο [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Η συνεργάτις και σύμβουλος του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Μαρία Τρόσκοβα

Πρώην μοντέλο εσωρούχων η Τρόσκοβα έγινε στη συνέχεια επιχειρηματικός εταίρος του Αντονίνο Βαντάλα, ενός φερόμενου μέλους της διαβόητης Ντραγκέτα. Ο Βαντάλα ζει ως επιχειρηματίας στην ανατολική Σλοβακία και πολλοί θεωρούν ότι εμπλέκεται στις δολοφονίες του Κούτσιακ και της Κουσνίροβα.

Η Τρόσκοβα έχει αναλάβει θέση συμβούλου και βοηθού του Φίτσο από το 2015, αλλά το γραφείο του αρνείται επίμονα να αποκαλύψει τι ακριβώς κάνει. Φήμες κυκλοφορούν σε τοπικά ΜΜΕ ότι η Τρόσκοβα έχει δεσμό με τον πρωθυπουργό.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ