ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

Θεσσαλονίκη: Περιήγηση στο Φραγκομαχαλά -Με το σταματημένο στην ώρα του σεισμού ρολόι [εικόνες]

Θεσσαλονίκη: Περιήγηση στο Φραγκομαχαλά -Με το σταματημένο στην ώρα του σεισμού ρολόι [εικόνες]

Η σκόνη του χρόνου στο Μέγαρο Νάτσινα, τα υπόγεια του Μπενσουσάν Χαν, γλυκά του κουταλιού και ο Ποζέλι να μας χαιρετά μέσα από τα κτίριά του.

Οι Αλλατίνι και άλλες πολλές ιστορίες από τον Φραγκομαχαλά, μια γειτονιά με πολλά φαντάσματα, μουσικές, ξενύχτια, αρώματα και μνήμες, σκοτεινές, οικογενειακές, κοινωνικές και οικονομικές.

Το ραντεβού είναι Σάββατο 17 Μαρτίου στις 11 το πρωί, κάτω από το σταματημένο στην ώρα του σεισμού ρολόι, (στοά Μαλακοπή, Συγγρού 7).

Ο Φραγκομαχαλάς ή Φράγκων είναι συνοικία στην Α' Δημοτικό Διαμέρισμα (Πυρίκαυστος Ζώνη).

Από τον 19ο αιώνα συγκεντρώθηκαν εκεί οι μη Έλληνες Ευρωπαίοι κάτοικοι της πόλης, από τους οποίους έλαβε και το όνομά της η συνοικία. Στο κέντρο της συνοικίας δεσπόζει ο καθολικός ναός της Αμώμου Συλλήψεως της Θεοτόκου, η λεγόμενη από τους Θεσσαλονικείς Φραγκοκκλησιά.

Η καθολική εκκλησία

Στην περιοχή υπήρχε η Οθωμανική Τράπεζα, κτίριο που σώζεται σήμερα και στεγάζει το Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Σήμερα η περιοχή είναι γεμάτη δικηγορικά γραφεία, λόγω της γειτνίασης της με το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς και βιοτεχνίες, τυπογραφεία.


Συμμετοχή: 15 ευρώ Πληροφορίες/ κρατήσεις: thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900-1

Την περιήγηση διοργανώνει η ομάδα Thessaloniki Walking Tours που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.