Ντομπρόβσκις: Προτεραιότητα η καθιέρωση ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων - iefimerida.gr

Ντομπρόβσκις: Προτεραιότητα η καθιέρωση ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την Κομισιόν η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η καθιέρωση ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων αποτελεί προτεραιότητα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλει, εκτιμά ότι είναι εφικτή η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος έως το 2024.

Αναλυτικά στην απάντησή του τονίζει:

Η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, καθώς και η καθιέρωση ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων (EDIS), αποτελούν προτεραιότητα. Όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, η Επιτροπή πρότεινε νέες ιδέες για τη μελλοντική πορεία του στην ανακοίνωσή της σχετικά με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της 11ης Οκτωβρίου 2017, και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία έως το 2018.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι το χρονοδιάγραμμα όπως καθορίσθηκε στην αρχική πρόταση του Νοεμβρίου 2015 είναι εφικτό, δηλ. θα πρέπει να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή ευρωπαϊκό σύστημα έως το 2024.

Στην ανακοίνωση της 11ης Οκτωβρίου 2017, η Επιτροπή πρότεινε ιδέες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι αποκλίνουσες απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, το EDIS θα μπορούσε να καθιερωθεί περισσότερο βαθμιαία μετά από δύο στάδια.

Στο στάδιο της αντασφάλισης το EDIS θα παρέχει ρευστότητα στα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων που τη χρειάζονται, η οποία θα πρέπει να επιστραφεί από τα αντίστοιχα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων (ΣΕΚ).

Η στήριξη της ρευστότητας είναι ουσιώδες στοιχείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών. Στο στάδιο της συνασφάλισης, το EDIS θα καλύψει επίσης τις ζημίες χωρίς την ανάκτησή τους από το ΣΕΚ. Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση της σύνδεσης των τραπεζών με το δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, η μετάβαση σε αυτήν τη δεύτερη φάση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί όσον αφορά τη μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών οι οποίοι αξιολογούνται με έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (AQR).

Ως εκ τούτου, με τις ιδέες που προτείνονται στην ανακοίνωση θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι προβληματισμοί όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον ηθικό κίνδυνο, ενώ παράλληλα με το ευρωπαϊκό σύστημα θα εξασφαλισθεί πλήρης ρευστότητα και κάλυψη των ζημιών στο τελικό στάδιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ντομπροβσκις τραπεζική ολοκλήρωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ