Στο πλευρό της Λεπέν ο Στιβ Μπάνον

Στήριξη στο ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο πρόσφερε ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

«Είστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος», τονισε ο Μπάνον μιλωντας χθες σε εκατοντάδες μέλη του Εθνικού Μετωπου στη γαλλική πόλη Λιλ απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο του κόμματος. «Η ιστορία είναι με το μέρος μας.» Αυτό απεδειξε η εκλογική επιτυχία των δεξιών λαϊκιστών στην Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, είπε.

Ο Στιβ Μπάνον είχε προσκληθεί στο διήμερο συνέδριο του Εθνικού Μετώπου, καθως η ηγέτης του κόμματος Μαριν Λεπέν θέλει να το οδηγησει σε μια πορεία ανανέωσης αλλάζοντας και το όνομα του μετά την αποτυχία του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους.

Το σχέδιο αλλαγης του ονοματος φαίνεται να υποστηρίζει το 52% των μελών, καθως πριν από το συνεδριο στη Λιλ, περίπου 30.000 υποστηρικτές είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το επιθυμητό ονομα του Εθνικού Μετώπου , σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν το Σάββατο.

Σε άλλες ερωτήσεις η Λεπέν παίρνει πολύ περισσότερη υποστήριξη. Το 98% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει να μειωθεί δραστικά τη μετανάστευση στη Γαλλία. Περίπου το 90% θέλει να πραγματοποιηθει δημοψήφισμα για πιθανή απόσυρση της Γαλλίας από την ΕΕ. Περίπου τα δύο τρίτα θέλουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα.

Σήμερα Κυριακή, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου στη Λιλ , η Μαρίν Λεπέν αναμενεται να επανεκλεγεί προεδρος του κομματος. Το συνεδριο αναμένεται τελικά να απομακρυνει τελεσίδικα τον αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο Ζαν Μαρι Λεπέν από το κόμμα .Ο 89χρονος Λεπέν τυπικά ειναι ακόμη επιτιμος προεδρος, αλλά έχει αποκλειστεί από το κόμμα, μεταξύ άλλων και λόγω των προκλητικών θέσεων του για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ο Μπανον είπε: «Ας σας λενε ρατσιστές, ας σας λένε και ξενοφοβους. Δεχτείτε το ως σήμα τιμής. Επειδή κάθε μέρα γινόμαστε ισχυρότεροι και αυτοί γίνονται πιο αδύναμοι».

Μπάνον: «Ανερχόμενο αστέρι η Μαριόν Λεπέν»

Ο Αμερικανός αγκιτάτορας, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο για υπερσυντηρητικές, ακροδεξιές θέσεις και τελικά ήρθε σε σύγκρουση και με τον Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε με άκρως εγκωμιαστικά λόγια και για τη νεαρή ανιψιά της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου της Γαλλία, τη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, διαβλέποντας να διαγράφεται μπροστά της λαμπρό μέλλον ως «ανερχόμενο αστέρι» της πολιτικής.

«Δεν είναι μονάχα ένα ανερχόμενο αστέρι της Δεξιάς στη Γαλλία. Είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά πρόσωπα σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε για τη νεαρή Μαριόν, η οποία έχει προσωρινά αποσυρθεί από τον πολιτικό στίβο μετά την ήττα της θείας της στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μέριλαντ τον περασμένο μήνα είχε πλέξει και πάλι το εγκώμιό της, λέγοντας ότι είναι «απολύτως συγκλονιστική».

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους πώς ένιωσε για τα σχόλια του Μπάνον, η Μαρίν Λεπέν υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι επιχειρούν να υποδαυλίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο γυναικών. «Δεν καταλαβαίνουν ότι υπερασπιζόμαστε τις ίδιες ιδέες, στον εκπαιδευτικό τομέα εκείνη, στην πολιτική εγώ» είπε. «Με ρωτάνε πώς αισθάνομαι για τα κολακευτικά λόγια που είπες για τη Μαριόν κι εγώ απαντώ: με κάνουν να χαίρομαι».

«Αυτό είναι που ονομάζουμε fake news», σχολίασε ο Μπάνον.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ