Προανακριτική Novartis: Παραλίγο να αποχωρήσει η ΝΔ -Χαμός για τους προστατευόμενους μάρτυρες - iefimerida.gr

Προανακριτική Novartis: Παραλίγο να αποχωρήσει η ΝΔ -Χαμός για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Τάκης

Ενα βήμα πριν την αποχώρηση από την προανακριτική επιτροπή έφτασε σήμερα η Νέα Δημοκρατία καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία αρνούνταν να δεσμευτεί εάν θα προχωρήσει σε κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων ή θα μείνει μόνο στην εξέταση των 10 εμπλεκόμενων προσώπων.

Μετά την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ οι φωνές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ακούγονταν μέχρι τους διαδρόμους. «Αν δεν υπάρξει δημόσια δέσμευση ότι θα κληθούν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες τι να καθίσουμε να κάνουμε εδώ» έλεγε βουλευτής της νέας Δημοκρατίας.

Μπροστά στον κίνδυνο αποχώρησης και στο να τιναχτεί η επιτροπή στον αέρα η κυβερνητική πλειοψηφία ανακοίνωσε ότι δεν θα ληφθεί τελικά σήμερα η απόφαση για τον προγραμματισμό της επιτροπής , εάν δηλαδή κληθούν και οι προστατευόμενη μάρτυρες, αλλά αυτό θα γίνει την Τρίτη μετά την κλήτευση και την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην επιτροπή.

Αυτή η δήλωση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής οδήγησε τελικά τη Νέα Δημοκρατία να αναβάλει μέχρι νεωτέρας την αποχώρηση της από την επιτροπή.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι ο κ Βενιζέλος καλείται για να δώσει εξηγήσεις ως προς τις επιστολές που έχει στείλει στην επιτροπή με τις οποίες θέτει ενστάσεις και θέματα ακυρότητας της επιτροπής, αλλά βεβαίως και με την ιδιότητα του εμπλεκόμενου προσώπου .

«Για την Τρίτη το απόγευμα έχει κληθεί ο κ. Βενιζέλος και στο πλαίσιο του άρθρου 156 του κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται σε εξηγήσεις ,αλλά και επειδή έχει κάνει και ο ίδιος αιτήματα και θέτει νομικά ζητήματα. Η επιτροπή έχει ακολουθήσει ένα δρόμο όπου κατά την άποψη της πλειοψηφίας των μελών της οδηγεί στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Διαλεύκανση σημαίνει καταδίκη όσων είναι ένοχοι και απαλλαγή όσων είναι αθώοι. Πιστεύουμε ότι η επιτροπή ακολουθεί αυτό το δρόμο και μάλιστα με όλες τις νομικές και συνταγματικές προϋποθέσεις οι οποίες διασφαλίζουν το ότι η κρίση της θα έχει ευστάθεια» σημείωσε.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε πως το θέμα της αρμοδιότητας της επιτροπής δεν έχει κλείσει, έχει ξεκινήσει και πρόσθεσε που στη συνέχεια η επιτροπή θα ζητήσει από τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα να έρθουν στην επιτροπή και να καταθέσουν. Ομως για αυτή την εξέλιξη φαίνεται πως διαφωνούν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Θ. Παπαθεοδώρου που ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Παρασκευοπούλου τις χαρακτήρισε απαράδεκτες και ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να καταθέσουν οι μάρτυρες και στο τέλος να έρθουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

«Δεν υπάρχει χώρος αναζήτησης αρμοδιότητας από τη στιγμή που το Σύνταγμα λέει ότι η Βουλή έχει κάθε αρμοδιότητα η επιτροπή. Εγώ την Τρίτη μετά την κατάθεση Βενιζέλου θα φέρω προτάσεις για τον προγραμματισμό της επιτροπής με κλήση μαρτύρων και οι μάρτυρες είναι συγκεκριμένοι, οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Από την απάντηση της πλειοψηφίας και του προεδρείου θα κρίνουμε τα υπόλοιπα, θα περιμένω την απάντηση στην πρόταση μου» τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Νωρίτερα το ΚΚΕ αποχώρησε από την επιτροπή και ο Νίκος Καραθανασόπουλος σε δηλώσεις του κατηγόρησε τόσο την κυβερνητική πλειοψηφία όσο και τη Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική συμπαράταξη.

«Δυστυχώς η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητά το ζήτημα περί αρμοδιότητας ή μη της επιτροπής και σε αυτή την προσπάθεια την παρελκυστική βρίσκουν στήριξη και από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ όταν επαναφέρουν το ζήτημα περί ακυρότητας συγκρότησης της επιτροπής. Εμείς αποχωρούμε από τη συγκεκριμένη επιτροπή, θα παρακολουθούμε τις διαδικασίες και εφόσον επανεξετάσει η επιτροπή τη στάση της και μπει στην ουσία της υπόθεσης, που σημαίνει πλήρη εξέταση των στοιχείων, εξέταση όλων των μαρτύρων, ακόμα και των προστατευόμενων, με την φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμό τους και μετά των φερομένων ότι έχουν εμπλοκή στα συγκεκριμένα αδικήματα, μόνο τότε θα ξανασκέφτομαι τη στάση μας»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ