Παίρνουν τα όργανα των θανατοποινιτών για μεταμοσχεύσεις

Το φαινόμενο της χρησιμοποίησης των οργάνων για μεταμοσχεύσεις μετά τις εκτελέσεις θανατοποινιτών προσπαθεί η κινεζική κυβέρνηση να περιορίσει τον τελευταίο καιρό, όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο λόγω των ελάχιστων εθελοντών.

Ο Κινέζος υφυπουργός Υγείας, Χουάνγκ Τζιεφού, παραδέχτηκε ότι οι θανατοποινίτες που εκτελούνται αποτελούν τη βασική πηγή των οργάνων, όμως η συγκεκριμένη πρακτική είναι δύσκολο να σταματήσει.

Το 2007 η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών δωρητών, αλλά με πολύ μικρά αποτελέσματα.

Πρόσφατα ο επίσημος Τύπος ανέφερε ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 10.000 μεταμοσχεύσεις αλλά οι άνθρωποι που περιμένουν στις λίστες για να βρουν κάποιο όργανο φτάνουν το 1,3 εκατομμύριο.

Ο αριθμός των εκτελέσεων στην Κίνα παραμένει μυστικός. Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Duihua («Διάλογος»), βασιζόμενη σε μια έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, υπολογίζει ότι κάθε χρόνο γίνονται 4.000 εκτελέσεις.

Η Ένωση Ιατρών της Κίνας είχε εκφράσει την άποψη ότι τα όργανα των εκτελεσμένων θα πρέπει να δίνονται αποκλειστικά σε συγγενικά τους πρόσωπα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ