Ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ιταλία το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι - iefimerida.gr

Ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ιταλία το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί το Δημοκρατικό κόμμα να καταποντίστηκε στις ιταλικές εκλογές, αλλά οι νικητές της αναμέτρησης αντιλαμβάνονται ότι χωρίς την Κεντροαριστερά δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Έτσι το κόμμα του Ματέο Ρέντσι αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων στη γείτονα -αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα, όπως σημειώνει η DW.

O ίδιος ο Ρέντσι ανακοίνωσε μεν ότι θα παραιτηθεί από τη γραμματεία του κόμματος, αλλά προς το παρόν μένει μέχρι να φύγει. Ο ίδιος προτιμά να περάσει η Κεντροαριστερά στην αντιπολίτευση και να μη συνεργαστεί με το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5s), που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Αλλά οι αναλύσεις των εκλογολόγων δείχνουν ότι οι περισσότεροι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του PD στήριξαν το Μ5s του Λουίτζι ντι Μάιο, χώρια που μεγάλο μέρος των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος διαφωνεί με τις θέσεις του Ρέντσι, θεωρώντας πολυτέλεια την αποχή από τις εξελίξεις σε μια κρίσιμη για τη χώρα -και την Ευρώπη- συγκυρία. Ως εκ τούτου η ιταλική κεντροαριστερά κινδυνεύει με διάσπαση και η χώρα να μην αποκτήσει νέα κυβέρνηση και να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες, που θα παράξουν πάνω κάτω το ίδιο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του ινστιτούτου SWG, στην φάση αυτή το 60% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος δεν επιθυμεί συνεργασία με το Μ5s και το 80% δεν θέλει σε καμία περίπτωση συμπόρευση με την κεντροδεξιά.

Στελέχη όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο και ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο δεν θέλουν καμία συμμαχία με άλλες δυνάμεις. Όμως άλλα προβεβλημένα ονόματα, όπως ο κεντροαριστερός περιφερειάρχης της περιοχής του Μπάρι, Μικέλε Εμιλιάνο και ο περιφερειάρχης του Τορίνο, Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, βλέπουν πιο ευνοϊκά μια συνεργασία με το Κίνημα 5 Αστέρια.

Μια από τις λύσεις θα μπορούσε να είναι η γρήγορη αντικατάσταση του Ρέντσι με τον νυν πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και η έναρξη διαλόγου. Διαφορετικά υπάρχει και η πιθανότητα επιστροφής στις κάλπες, ίσως το φθινόπωρο. Πολλοί αναλυτές πάντως υπογραμμίζουν ότι η όποια αδιαλλαξία διαπιστώνεται τις ώρες αυτές μπορεί να καμφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες- ιδίως μετά και τη δραστηριοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα σε σαφώς πιο ανοικτές θέσεις και στρατηγικές.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ