Διάλεξη με θέμα «Τέχνη για τον Λαό» - iefimerida.gr

Διάλεξη με θέμα «Τέχνη για τον Λαό»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσο βασικό είναι το αίτημα της κοινωνίας για καλλιτεχνική παιδεία; Τι πρόσβαση έχουν τα μέλη της κοινωνίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα και τι ρόλο παίζει η εξουσία στη διάχυση της τέχνης στον λαό; Απαντήσεις από τον Θεοδόση Τάσιο στο Megaron Plus στις 2 Μαΐου.

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Π. Τάσιος- προσωπικότητα με πλούσια επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς- καταθέτει στις 2 Μαΐου τις πολύτιμες γνώσεις του για την κοινωνία και την τέχνη, σε μία διάλεξη με τίτλο «Η τέχνη για τον λαό;» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ώρα έναρξης 7 μ.μ).

Στη διάλεξη του, από το «βήμα» του Megaron Plus, ο Θεοδόσης Π. Τάσιος θα αναφερθεί στην ανατομία του αισθητικού ενεργήματος και στην θεμελιώδη υπαρξιακή σημασία του για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον σημαντικό Έλληνα ακαδημαϊκό το αίτημα για καλλιτεχνική παιδεία αποδεικνύεται βασικότερο απ' ό,τι συνήθως αναγνωρίζεται.

Ακόμη, ο Θεοδόσης Π. Τάσιος θα διερευνήσει τη σχέση Τέχνης και Εξουσίας, απ' την πλευρά του απαιτούμενου κρατικού σχεδιασμού υπέρ των διαδικασιών που διευρύνουν την παραγωγή και τη διάχυση της Τέχνης εν Κοινωνία, αλλά και απ' την πλευρά των παρενεργειών της κρατικής παρέμβασης στα καλλιτεχνικά ζητήματα - και σε ολοκληρωτικά και σε δημοκρατικά καθεστώτα.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Π. Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο πάνω από 50 χρόνια, τόσο διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο, όσο συγγράφοντας βιβλία και αρθρογραφώντας στον ελληνικό τύπο. Μία από τις μεγάλες του αγάπες είναι η γλώσσα και η ποιοτική χρήση της.

Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει πλήθος φιλοσοφικών κειμένων, ενώ πολύτιμη είναι η δράση του στο πλαίσιο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, αφού υπήρξε ο ιδρυτής της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), με σκοπό τη διάδοση ιστορικών γνώσεων γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων.

Η διάλεξη του Θεοδόση Π. Τάσιου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων του Μεγάρου «Φιλοσοφία και Κοινωνία» που ξεκίνησε πέρυσι με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ