Τσίπρας: Eίναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο - iefimerida.gr

Τσίπρας: Eίναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο

Φωτογραφία: Εurokinissi

Επιλέγοντας να μιλήσει από τα υπουργικά έδρανα- και με εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά- ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για «φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού» και ανέβασε στα ύψη τους τόνους λέγοντας πως ο ίδιος αυτά που έχει να πει τα λέει ενώπιον ακόμα και του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «αναρωτιόμουν αν αξίζει τον κόπο να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου για να έρθω σε μια κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που τη θυμήθηκαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τη δικογραφία. Αν έχει νόημα να ερχόμαστε εδώ και να σπαταλάμε το χρόνο μας για να παρακολουθούμε την άσκηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού». Ενώ όπως, τόνισε: «ήρθα τελικά για να τον ακούσω και θέλησα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Μας κοιμίσατε επί 35 λεπτά και ευτυχώς στο τέλος ανεβάσατε τους τόνους. Θα ξεκινήσω όμως με τα σοβαρά θέματα».

«Να αφήσουμε έξω από το γήπεδο αντιπαράθεσης τα εθνικά»

Με αφορμή την προκλητικότητα της Τουρκίας, αναφέρθηκε εκτενώς στην εξωτερική πολιτική και είπε ότι: «καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο της αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη. Δεν αντέξατε όμως τον πειρασμό. Θέλω να σας πω ότι δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο. Πράγματι η περιοχή μας είναι μια περιοχή αστάθειας. Αλλάζει η συμπεριφορά των γειτόνων μας, έχουμε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και με εξελίξεις που ορθώς εγκυμονούν ανησυχίες. Είπατε όμως ότι η κυβέρνηση αυτή χειρίζεται τα εθνικά θέματα με επιπολαιότητα. Εδώ και 3 χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι ισχυροί ηγέτες που επισκέφθηκαν τη χώρα, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και αυτό δεν έγινε τυχαία».

Όπως ανέφερε, «πριν από 20 χρόνια είχαμε αυτή σε μια σύρραξη. Και θέλω να σας θυμίσω τη δυνατότητα που είχα εγώ την επόμενη μέρα να επικοινωνήσω με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ ο τότε πρωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ..». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τώρα ο κ. Τουσκ έβγαλε ανακοίνωση των 27 με οξύτατη αναφορά και καταδίκη για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να τα συγκρίνει.

Και σφυροκοπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ, είπε πως «εγώ αυτά που έχω να πω τα λέω μπροστά στον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου», τονίζοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ομιλία Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ