Eμελιν Πάνκχερστ: Η ηγέτιδα των σουφραζέτων που έστειλε τις γυναίκες για πρώτη φορά στην κάλπη - iefimerida.gr

Eμελιν Πάνκχερστ: Η ηγέτιδα των σουφραζέτων που έστειλε τις γυναίκες για πρώτη φορά στην κάλπη

AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι σουφραζέτες ήταν μέλη γυναικείων οργανώσεων στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, που διεκδικούσαν δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Ο όρος επινοήθηκε από την εφημερίδα Daily Mail ως υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τα μέλη του κινήματος, ιδίως για το Women's Social and Political Union (WSPU). Προέρχεται από τη λέξη «suffragist», που δηλώνει τον υποστηρικτή του «suffrage», δηλαδή του δικαιώματος ψήφου. Οι σουφραζέτες διεκδικούσαν τη συμμετοχή τους στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άντρες.

Οι σουφραζέτες ήταν συνήθως γυναίκες της μεσαίας τάξης, με επισφαλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, που επιθυμούσαν να βελτιώσουν τις ζωές τους. Ο αγώνας για κοινωνική αλλαγή, σε συνδυασμό με το έργο σημαντικών υπέρμαχων των δικαιωμάτων των γυναικών όπως ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, προετοίμασαν την εμφάνιση ενός κινήματος, όπου συσπειρώθηκαν μαζικά γυναίκες που διεκδικούσαν δικαίωμα ψήφου. Ο Μιλ εισήγαγε για πρώτη φορά την ιδέα του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες σε προκήρυξη που παρουσίασε στο βρετανικό εκλογικό σώμα το 1865.

Ηγέτης του Βρετανικού κινήματος ήταν η πολιτική ακτιβίστρια Έμελιν Πάνκχερστ.

Διαβάστε για την Έμελιν Πάνκχερστ και τον αγώνα των σουφραζέτων μέχρι να κατακτήσουν το δικαίωμα ψήφου στο bovary.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ