«Ευρώπη, το όνειρο»: Το φιλμ με τους τρεις έφηβους πρόσφυγες που κινητοποιεί [βίντεο] - iefimerida.gr

«Ευρώπη, το όνειρο»: Το φιλμ με τους τρεις έφηβους πρόσφυγες που κινητοποιεί [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το κοινό το αγκάλιασε.

Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν συναισθήματα στο κοινό ήταν το ντοκιμαντέρ «Ευρώπη, το όνειρο» σε σενάριο και σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και Άγγελου Κοβότσου.

Νεαροί πρόσφυγες –και όχι μόνο- φτάνουν στον επιθυμητό προορισμό: την Ευρώπη. Τι γίνεται τώρα; Για πολλούς ξεκινά μια δεύτερη «οδύσσεια».

O Aγγελος Κοβότσος, μιλώντας στο iefimerida, θυμάται ποιά είναι η πιο δυνατή εικόνα που έχει συγκρατήσει, μέσα από την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ;
«Βιέννη 2016. Προεκλογική συγκέντρωση του ξενοφοβικού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας σε μια από τις γειτονιές της Βιέννης με πάρα πολλούς πρόσφυγες. Ρατσιστικό παραλήρημα από μικροφώνου του γραμματέα του κόμματος. Κι ο κεντρικός μας χαρακτήρας, ο 17χρονος Αμπντάλα από την Συρία, να παρακολουθεί με ένα βλέμμα που μόνο ως ΓΙΑΤΙ; μπορεί να περιγραφεί. Ή σαν το ερώτημα ‘Κι εγώ τι θα απογίνω αν γίνουν κυβέρνηση;’ Ένα χρόνο μετά, το Κόμμα της Ελευθερίας είναι στην κυβέρνηση. Ο Αμπντάλα;».

Η ιστορία που παρακολουθούμε

Τρεις έφηβοι, ένας Έλληνας, ένας Σύρος και ένας Αφγανός, ονειρεύονται μία ελεύθερη και άνετη ζωή σε μια «τέλεια» Ευρώπη.
Μέσα από τις αγωνιώδεις προσωπικές τους διαδρομές, που τους φέρνουν πιο κοντά στο όνειρό τους, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πως τα όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και εφιαλτικές καταστάσεις.

Δείτε το τρέιλερ του φιλμ


Το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φτάνει στην ολοκλήρωσή του την Κυριακή και η αυλαία πέφτει με τα βραβεία κοινού. Την απόδειξη, ότι το φιλμ άρεσε και άγγιξε όσους το είδαν.

-Αλήθεια πόσο σημαντική είναι η στήριξη και η αγάπη του κοινού σε μια ταινία, ρωτάω τον Άγγελο Κοβότσο. Τι θα σήμαινε για σας και για την πορεία του ντοκιμαντέρ το να κερδίσετε το βραβείο κοινού Fischer;

«Το βραβείο κοινού, με το οποίο έχουν τιμηθεί δύο ταινίες μου (‘Encardia, η πέτρα που χορεύει’ και ‘StringLESS’) βοηθάει σημαντικά στη διάδοση του ελληνικού ντοκιμαντέρ, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το ιδιαίτερο αυτό είδος οπτικοακουστικής τέχνης, κατέχει πλέον μια σημαντική θέση στην κινηματογραφική πραγματικότητα της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και εμπόδια ως προς την πρόσβασή του στο ευρύτερο κοινό».

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται 9 Μαρτίου 12:45 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ