Ημερολόγιο Τέχνης 1945-2017: Ολα όσα αντιμετώπισε ο Βλάσης Φρυσίρας για τη δημιουργία της συλλογής του - iefimerida.gr

Ημερολόγιο Τέχνης 1945-2017: Ολα όσα αντιμετώπισε ο Βλάσης Φρυσίρας για τη δημιουργία της συλλογής του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μουσείο Φρυσίρα, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Βλάση Φρυσίρα «Ημερολόγιο Τέχνης 1945-2017: η περιπέτεια μιας συλλογής».

Στο αφηγηματικό αυτό ημερολόγιο ο Βλάσης Φρυσίρας καταγράφει στιγμιότυπα από την περιπέτεια της δημιουργίας της συλλογής του και στη συνέχεια του ομώνυμου μουσείου, ξεκινώντας από τα νεανικά του χρόνια και φτάνοντας μέχρι σήμερα.

Ημερολόγιο Τέχνης 1945-2017: Ολα όσα αντιμετώπισε ο Βλάσης Φρυσίρας για τη δημιουργία της συλλογής του | iefimerida.gr 0

Στο σώμα του κειμένου παρεμβάλλονται φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, δίνοντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων στον αναγνώστη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Το Ημερολόγιο Τέχνης του Βλάση Φρυσίρα έχει πολλούς πρωταγωνιστές» σημειώνει στο οπισθόφυλλο ο Ανδρέας Μαράτος.

«Καταρχάς την ίδια τη συλλογή και την περιπέτεια συγκρότησής της. Τους καλλιτέχνες και τα έργα τους. Τους θεατές της. Διάσημους και μη. Το Μουσείο που τη στεγάζει. Το κτίριο με τη βουβή ιστορία του. Που υποδέχεται πάντα ολόφωτο και με την ίδια προσμονή υποψιασμένα και ανυποψίαστα βλέμματα. Κυρίως όμως, τον άνθρωπο πίσω απ’ όλα αυτά. Όσα καθόρισαν τον ίδιο και τις επιλογές του. Και εκείνους που τον στήριξαν και τον στηρίζουν στην υλοποίηση του δημιουργικού του πάθους. Πάθος που σε τελική ανάλυση υπερασπίζεται μια ζωγραφική ζωντανή, ανθρωποκεντρική, παραστατική, σκοτεινή και πολύχρωμη, μελαγχολική κι ελπιδοφόρα. Χωρίς να προεξοφλεί το μέλλον της. Αντιμετωπίζοντας την όμως με όρους μέλλοντος».

Ημερολόγιο Τέχνης 1945-2017: Ολα όσα αντιμετώπισε ο Βλάσης Φρυσίρας για τη δημιουργία της συλλογής του | iefimerida.gr 1

Μουσείο Φρυσίρα

Το Μουσείο Φρυσίρα φιλοξενεί όλες τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης και στεγάζεται σε δύο νεοκλασικά κτήρια στην Πλάκα.

Το ένα βρίσκεται στην οδό Μονής Αστερίου 3 και είναι από τα πρώτα νεοκλασικά της Αθήνας. Κτίστηκε το 1860, το 1998-99 αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή από την οικογένεια Φρυσίρα.
Διατηρεί βασικά χαρακτηριστικά της εποχής, όπως η εσωτερική του αυλή και οι αθηναϊκές τζαμαρίες. Αποτελείται από 5 ορόφους και η εσωτερική του αυλή καλύπτεται από γυάλινο στέγαστρο, την αρχιτεκτονική του οποίου επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Τομπάζης.
Το κτήριο της οδού Μονής Αστερίου 7 εγκαινιάστηκε το 1904. Αρχιτέκτονας του κτηρίου είναι ο Έρνεστ Τσίλερ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά της Αθήνας, με στοιχεία ιωνικού ρυθμού.

Έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο. Αποκαταστάθηκε πλήρως από την οικογένεια Φρυσίρα το 1999-2000.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ