Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα γιατί έφερε το θέμα των συλλήψεων στην ΕΕ - iefimerida.gr

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα γιατί έφερε το θέμα των συλλήψεων στην ΕΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η τουρκική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»... απεφάνθη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων, Ερχουρμάν, ο κ. Γιλντιρίμ άφησε αιχμές για την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην ΕΕ.

«Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα μετέφερε το θέμα (σ.σ.: των στρατιωτικών) στην ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το κάνουν συχνά μετά από κάποια θέματα. Να ξέρετε όμως ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν πηγαίνουν ούτε πίσω ούτε μπροστά με αυτές τις ενέργειες», ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού σε ερώτηση.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι «η τουρκική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», εννοώντας προφανώς ότι δεν υπάρξει παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα.

Ο κ. Γιλιντιρίμ μίλησε, πάντως, και για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα. «Η σημαία μας είναι η τιμή μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επίθεση. Ήταν λάθος το κάψιμο της σημαίας, αλλά δεν λαμβάνουμε υπόψη τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας και τέτοιες προβοκάτσιες δεν ωφελούν», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το καψώνι μπορεί να κρατήσει 15-30 ημέρες

Το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που δεν έχει αρθεί ακόμη -από την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016- είναι πιθανό να επικαλεστεί η Τουρκία, κρατώντας τους δύο Ελληνες στρατιώτες για περισσότερες ημέρες στις φυλακές.

Αυτό λένε νομικές πηγές στο iefimerida υποστηρίζοντας ότι η διάρκεια του ...καψωνιού μπορεί να διαρκέσει από 15 έως και 30 ημέρες από την στιγμή της σύλληψης.

Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές επεξεργαζόμενες τον ποινικό κώδικα της γειτονικής χώρας, αναφέρουν ότι σε καιρό ειρήνης, το αδίκημα της παράνομης εισόδου από τη χώρα επισύρει ποινή κάθειρξης από 2 έως 5 χρόνια, και σε καιρό πολέμου από 3 έως 8 χρόνια. Όσο για το αδίκημα της κατασκοπείας, τα πράγματα... χειροτερεύουν αφού οι ποινές σε καιρό ειρήνης είναι από 15 έως 20 χρόνια και σε εμπόλεμη κατάσταση, ισόβια.

Αστειότητες τα περί ανταλλαγής με τους «8»

Δικαστικές πηγές πάντως, κάνουν λόγο για αστειότητες όταν ακούνε τα περί ανταλλαγής στρατιωτών, δηλαδή έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών (σ.σ η υπόθεση των οποίων εκκρεμεί στο ΣτΕ) με αντάλλαγμα την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Το τρίτο αίτημα της Τουρκίας,ωστόσο, για έκδοση των 8 έχει φθάσει στο Εφετείο της Αθήνας, και αναμένεται να προσδιοριστεί η συζήτηση του στο συμβούλιο Εφετών. Οι πληροφορίες θέλουν τους δικαστές να εξετάζουν το αίτημα συνολικά και για τους 8 εκζητούμενους, και να μην "σπάσει" σε τρία συμβούλια , όπως έγινε την τελευταία φορά, ώστε να υπάρχει ενιαία κρίση για όλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ