Οι Αφροαμερικανοί δεν είναι πια cool, είναι woke [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι Αφροαμερικανοί δεν είναι πια cool, είναι woke [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Cool δεν είναι πια τρόπος ζωής για τους Μαύρους Αμερικανούς, οι οποίοι δείχνουν σήμερα ένα πνεύμα « woke », πιο μαχητικό, ώστε να μάχονται τις αδικίες.

Πριν από μερικά χρόνια, όποιος αφροαμερικανός ήθελε να είναι στο ρεύμα, έπρεπε να είναι cool. Στο εξής, είναι καλύτερα να είσαι woke, «ξύπνιος, σε εγρήγορση».

Ενώ στο παρελθόν, το πρότυπο ήταν το αντισυμβατικό cool των μεγάλων της μουσικής τζαζ, σήμερα κυριαρχεί το woke, αυτό το στιλ που θεοποιήθηκε στην ταινία Black Panther, του Ryan Coogler, που προβλήθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2018.


H ταινία έσπασε όλα τα ρεκόρ εισπράξεων στις ΗΠΑ και πρωταγωνιστούν μόνο μαύροι ηθοποιό. Σκηνοθετεί σούπερ ήρωες αφρικανούς. «Η Δύση έχει μια υποτιμητική εικόνα της Αφρικής. Οταν μιλούν για την Αφρική στη Δύση, σκέφτονται τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα. Ποτέ δεν σκέφτονται ότι υπάρχουν και άνθρωποι που προοδεύουν οικονομικά, άνθρωποι που εργάζονται», δήλωσε στο BBC Αφρικής η δημοσιογράφος Naya Ali.
Στην ταινία πρωταγωνιστεί η αφρόκρεμα των μαύρων ηθοποιών του Χόλιγουντ: Chadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Angela Bassett, Forest Whitaker, Daniel Kaluuya.

Οι Αφροαμερικανοί δεν είναι πια cool, είναι woke [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι δύο όροι έχουν μακρά ιστορία. Το Woke βγαίνει από το ρήμα to wake, «ξυπνάω». Το να είσαι woke, σημαίνει ότι έχεις συνείδηση των αδικιών και του συστήματος καταπίεσης που υφίστανται οι μειονότητες. Ο όρος κυριάρχησε καταρχήν στο κίνημα Black Lives Matter (το οποίο εμφανίστηκε το 2013) εναντίον της αστυνομικής βίας κατά των Μαύρων της Αμερικής, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο ίντερνετ.

Οι Αφροαμερικανοί δεν είναι πια cool, είναι woke [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το να είσαι woke μεταφέρθηκε και σε άλλες χρήσεις, για άλλα γεγονότα, πιο κοσμικά. Πράγματι, όλοι δείχνουν τώρα πιο «ξύπνιοι»: η πρόσφατη τελετή των Golden Globes, η οποία σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο Γουάινστιν και την θέληση να τελειώνουμε με την σεξουαλική παρενόχληση, ήταν woke, σύμφωνα με τους New York Times (όλοι οι ηθοποιοί στα μαύρα).

Οι Αφροαμερικανοί δεν είναι πια cool, είναι woke [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ακόμη και η βρετανική βασιλική οικογένεια δείχνει στο εξής woke. Αυτό ισχυρίστηκε το περιοδικό London Review of Books, μετά τον αρραβώνα του πρίγκηπα Χάρι με την μιγάδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, η οποία είναι γνωστή για τις θέσεις της εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Αφροαμερικανοί δεν είναι πια cool, είναι woke [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αφροαμερικανοί cool woke
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ