Eνα βήμα από τη φυλακή ο Λούλα στη Βραζιλία -Στον αέρα η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές - iefimerida.gr

Eνα βήμα από τη φυλακή ο Λούλα στη Βραζιλία -Στον αέρα η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές

O πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορατός είναι ο κίνδυνος για το Λούλα Ντα Σίλβα να οδηγηθεί στη φυλακή.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε το αίτημα του πρώην προέδρου να μην προφυλακιστεί μετά την καταδίκη του για παθητική διαφθορά πριν εξαντληθούν τα ένδικα μέσα, που έχει στη διάθεσή του.

Eνα βήμα από τη φυλακή ο Λούλα στη Βραζιλία -Στον αέρα η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές | iefimerida.gr 0

Η απόφαση αυτή καθιστά ακόμη πιο πιθανό να καταλήξει εντός εβδομάδων πίσω από τα σίδερα της φυλακής ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, για να αρχίσει να εκτίει την ποινή της 12 ετούς κάθειρξης – η οποία επικυρώθηκε τον Ιανουάριο από εφετείο-, μολονότι έχει προσφύγει σε ανώτερα δικαστήρια.

Ο Λούλα, ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας που προήλθε από την εργατική τάξη, πιστώθηκε την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων της περασμένης δεκαετίας και σκόπευε να διεκδικήσει εκ νέου το ύπατο αξίωμα της λατινοαμερικανικής χώρας στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Eνα βήμα από τη φυλακή ο Λούλα στη Βραζιλία -Στον αέρα η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές | iefimerida.gr 1

Μέχρι σήμερα προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ισχνές οι πιθανότητες να του επιτραπεί να κατέβει υποψήφιος

Όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα, καθώς ο νόμος το απαγορεύει σε οποιονδήποτε πολιτικό, η καταδίκη του οποίου για ποινικό αδίκημα επικυρώνεται σε δεύτερο βαθμό.

Eνα βήμα από τη φυλακή ο Λούλα στη Βραζιλία -Στον αέρα η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές | iefimerida.gr 2

Ο Λούλα είναι αντιμέτωπος και με άλλες έξι δίκες για υποθέσεις διαφθοράς. Ακόμη κι αν βρεθεί ένοχος μόνο σε μία, είναι απίθανο να έχουν εκδοθεί ακυρωτικές αποφάσεις από τα εφετεία ή το Ανώτατο Δικαστήριο εγκαίρως, ώστε να είναι υποψήφιος τον Οκτώβριο.

Φαβορί σε όλες τις δημοσκοπήσεις

Ο Λούλα θα κέρδιζε με άνεση τις εκλογές του Οκτωβρίου εάν του επιτρεπόταν να είναι υποψήφιος, όπως κατέδειξε άλλη μια δημοσκόπηση της εταιρεία MDA, που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

Eνα βήμα από τη φυλακή ο Λούλα στη Βραζιλία -Στον αέρα η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές | iefimerida.gr 3

Στον δεύτερο γύρο θα συγκέντρωνε το 44% των ψήφων, κατά την έρευνα αυτή σε δείγμα 2.002 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, η οποία διενεργήθηκε από την 28η Φεβρουαρίου ως την 4η Μαρτίου κι έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,2%.

Ωστόσο σχεδόν το μισό δείγμα, το 46,7% εξ όσων ερωτήθηκαν, απάντησε πως δε θα ψήφιζε ποτέ τον Λούλα, επιβεβαιώνοντας το κλίμα δυσαρέσκειας για τις υποθέσεις διαφθοράς που σάρωσαν τη βραζιλιάνικη πολιτική τάξη και τις επιλογές που προτείνονται στους πολίτες ενόψει των εκλογών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ