O Μπερλουσκόνι στηρίζει τον Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά για την πρωθυπουργία

Αποφασισμένος να στηρίξει τον ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τα τέσσερα κόμματα που μετείχαν στον κεντροδεξιό συνασπισμό είχαν συμφωνήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι την πρωθυπουργία θα διεκδικούσε ο επικεφαλής όποιου εξ’ αυτών εξασφάλιζε τις περισσότερες ψήφους.

Στην αναμέτρηση της Κυριακής η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι συγκέντρωσε ποσοστό 17%, έναντι 14% της Forza Italia – μια προσωπική ήττα-σοκ για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Σεβόμενοι πλήρως τις συμφωνίες μας θα στηρίξουμε τώρα τις προσπάθειες του Ματέο Σαλβίνι να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στην Corriere della Sera.

«Βρίσκομαι εδώ για να τον υποστηρίξω και να εγγυηθώ τη σταθερότητα της συμμαχίας και την τήρηση των δεσμεύσεών μας προς τους ψηφοφόρους μας».

Κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής κι οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες. Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα 5 Αστέρια, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα οφείλει να τους δώσει τη διερευνητική εντολή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ