«Σε σένα που κοιμήθηκα και στάθηκα στα πόδια σου» -Το ραβασάκι του Αϊνστάιν σε νεαρή ερευνήτρια! [εικόνες] - iefimerida.gr

«Σε σένα που κοιμήθηκα και στάθηκα στα πόδια σου» -Το ραβασάκι του Αϊνστάιν σε νεαρή ερευνήτρια! [εικόνες]

O Άλμπερτ Αϊνστάιν σε ηλικία 39 ετών (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο σφυρί σε δημοπρασία στην Ιερουσαλήμ βγήκε ένα ραβασάκι που έγραψε το 1921 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν με αποδέκτη μια νεαρή Ιταλίδα επιστήμονα, που αρνείτο επίμονα να τον συναντήσει.

«Στην επιστημονική ερευνήτρια, στα πόδια της οποίας κοιμήθηκα και στάθηκα για δύο ολόκληρες μέρες, ως ενθύμιο φιλίας», αναφέρει το σημείωμα στα γερμανικά.

«Σε σένα που κοιμήθηκα και στάθηκα στα πόδια σου» -Το ραβασάκι του Αϊνστάιν σε νεαρή ερευνήτρια! [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο 42χρονος τότε Αϊνστάιν είχε επισκεφθεί την αδελφή του, Μάγια, στη Φλωρεντία, κι έμαθε ότι στον πάνω όροφο ζούσε μια φοιτήτρια Χημείας, η 22χρονη Ελιζαμπέτα Πιτσίνι. Επιδίωξε να τη συναντήσει, αλλά μάταια.

«Ο Αϊνστάιν ήθελε πολύ να τη συναντήσει. Αλλά η Ελιζαμπέτα ήταν πολύ εσωστρεφής και ντρεπόταν να συναντήσει ένα τόσο διάσημο πρόσωπο», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών Winner’s. Το ερωτικό μπιλιετάκι πουλήθηκε έναντι 6.100 δολαρίων.

«Ξέρετε σήμερα με την εκστρατεία #Μe Too κατά της παρενόχλησης των γυναικών ο Αϊνστάιν θα είχε προβλήματα με το σημείωμα που άφησε σ’ αυτή την κυρία», σχολίασε αστειευόμενος ο Gal Wiener του οίκου δημοπρασιών στο Associated Press.

«Σε σένα που κοιμήθηκα και στάθηκα στα πόδια σου» -Το ραβασάκι του Αϊνστάιν σε νεαρή ερευνήτρια! [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκαν κι άλλες επιστολές του Αϊνστάιν, περιλαμβανομένου κι ενός σημειώματός του, όπου παραθέτει τις σκέψεις του για το «Τρίτο Στάδιο της Θεωρίας της Σχετικότητας». Το σημείωμα με αποδέκτη τον συνάδελφό του Χέρμαν Μουντς πουλήθηκε έναντι 103.700 δολαρίων σε άγνωστο πλειοδότη. Γράφτηκε το 1928, εποχή κατά την οποία ο Αϊνστάιν είχε ήδη τιμηθεί με το Νόμπελ Φυσικής και δίδασκε στο Βερολίνο. Ο εβραϊκής καταγωγής γεννημένος στη Γερμανία επιστήμονας έγραψε ιδιοχείρως την επιστολή και πρόσθεσε μια σημείωση στο φάκελο για να εξηγήσει περαιτέρω τις σκέψεις του.

Μολονότι οι άγνωστοι αγοραστές πλήρωσαν σχετικά μεγάλα ποσά στη χθεσινή δημοπρασία, κανένα δεν πλησιάζει το 1,3 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο για ένα σημείωμα που έγραψε ο Αϊνστάιν το 1922 στο Τόκιο περί ευτυχίας, λίγο αφότου πληροφορήθηκε ότι απέσπασε το Νόμπελ Φυσικής.

«Μια ήρεμη και μετριοπαθής ζωή φέρνει περισσότερη ευτυχία από την επιτυχή αναζήτηση σε συνδυασμό με τη διαρκή ανησυχία», ανέφερε το σημείωμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ