Στίβος: Με μόνιμο αποκλεισμό κινδυνεύει η Ρωσία -Δεν θα αγωνίζονται ούτε ως «ανεξάρτητοι» οι αθλητές της - iefimerida.gr

Στίβος: Με μόνιμο αποκλεισμό κινδυνεύει η Ρωσία -Δεν θα αγωνίζονται ούτε ως «ανεξάρτητοι» οι αθλητές της

Η Μαρίγια Λασιτσκένε (Φωτογραφία: AP/ Matt Dunham)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την 1η Μαρτίου, ημέρα που άνοιξε η αυλαία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, οι δύο πρώτες απονομές έγιναν χωρίς εθνική σημαία και ύμνο. Η Μαρίγια Λασιτσκένε και ο Ντάνιλ Λισένκο κέρδισαν στο ύψος γυναικών και ανδρών αντίστοιχα, όχι όμως ως Ρώσοι, αλλά ως ανεξάρτητοι αθλητές.

Τώρα, η Ρωσία κινδυνεύει με μόνιμο αποκλεισμό από τις διοργανώσεις και οι αθλητές της δεν θα μπορούν να αγωνίζονται ούτε καν ως ανεξάρτητοι, κι ας πρόκειται για άτομα που δεν έχουν παραβιάσει κάποιον κανονισμό.

Στη συνεδρίασή του την Τρίτη, το συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου (IAAF) αποφάσισε ότι η Ρωσία παραμένει αποκλεισμένη, αλλά αν δεν γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές, τότε τα χειρότερα έρχονται.

Η IAAF έχει επιβάλει ποινή αποκλεισμού στη Ρωσία από τον Νοέμβριο του 2015, έπειτα από αποδείξεις για συστηματικό ντόπινγκ στη χώρα, με κρατική εμπλοκή. Από τότε, επιτρέπεται μόνο σε κάποιους αθλητές να μετέχουν σε αγώνες- οι οποίοι πληρούν αυστηρά κριτήρια- χωρίς να εκπροσωπούν όμως την πατρίδα τους, αλλά ως ανεξάρτητοι.

Τον Νοέμβριο του 2017, η Παγκόσμια Υπηρεσία αντιντόπινγκ (WADA) όρισε κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να κάνει η Ρωσία. Η IAAF όμως έκρινε την Τρίτη ότι πολλές από αυτές τις προϋποθέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.

«Η χώρα ακόμη δεν αναγνωρίζει το θεσμικό σχέδιο ντόπινγκ που έχει αποκαλυφθεί και δεν μπορεί να υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε ο Ρούνε Αντερσεν, επικεφαλής της taskforce της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που εξετάζει το ζήτημα του ρωσικού ντόπινγκ.

Η taskforce πρότεινε στην IAAF να μην αρθεί ο αποκλεισμός της Ρωσίας, πρόταση που αποδέχθηκε το συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ομως, τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα.

Αν η Ρωσία δεν κάνει πρόοδο, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προϋποθέσεων, έως την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου τον Ιούλιο, τότε θα συζητηθούν περαιτέρω μέτρα. Αυτά θα περιλαμβάνουν «την απόσυρση της άδειας που έχουν Ρώσοι αθλητές να αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις ως ανεξάρτητοι» και «μέτρα για να αποβληθεί η ρωσική ομοσπονδία στίβου από την IAAF».

Η προοπτική του μόνιμου αποκλεισμού της Ρωσίας δεν είναι απειλή, τόνισε ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε. «Υπάρχει γιατί θέλουμε να λυθεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι αυτά τα κριτήρια δεν είναι μονομερή, συμφώνησε σε αυτά και η ρωσική ομοσπονδία. Θέλουμε ξανά αυτούς τους αθλητές και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι αυτοί οι αθλητές είναι σε ένα σύστημα εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στίβος Ρώσοι ντόπινγκ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ