Τι θα συμβεί με τα Levi’s, τις Harley Davidson και το ουίσκι αν ο Τραμπ κάνει πράξη τα λεγόμενά του; - iefimerida.gr

Τι θα συμβεί με τα Levi’s, τις Harley Davidson και το ουίσκι αν ο Τραμπ κάνει πράξη τα λεγόμενά του;

Πανάκριβες θα γίνουν οι μηχανές Harley Davidson αν ο Τραμπ πραγματοποιήσει τις απειλές του. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μηχανές Harley-Davidson, το ουίσκι, τα Levi’s και τα κλασικά t-shorts είναι μερικά από τα αμερικανικά προϊόντα που θα μπορούσαν να «χτυπηθούν» από τους φόρους της ΕΕ εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου.

Η ΕΕ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με 100 αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο κατάλογος αυτός, στον οποίο περιλαμβάνονται επίσης καλλυντικά, γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, διανεμήθηκε στις 28 κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ τη Δευτέρα.

Τι θα συμβεί με τα Levi’s, τις Harley Davidson και το ουίσκι αν ο Τραμπ κάνει πράξη τα λεγόμενά του; | iefimerida.gr 0

Οι επίτροποι της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις τη προσεχή Τετάρτη.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει:

  • Ουίσκι bourbon, χυμός πορτοκαλιού
  • Τζιν, T-shirts
  • Καλαμπόκι και άλλα γεωργικά προϊόντα
  • Χάλυβα και βιομηχανικά προϊόντα
  • Καλλυντικά, καταναλωτικά αγαθά, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής

Πολλά από τα προϊόντα που θέτει στο προσκήνιο η ΕΕ έχουν επιλεγεί ειδικά για να έχουν τον μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο. Για παράδειγμ,α το ουίσκι bourbon παράγεται στο Κεντάκι, την πολιτεία στην οποία εκλέγεται ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της Φλόριντα, ένα κράτος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εκλογές των ΗΠΑ.

Τι θα συμβεί με τα Levi’s, τις Harley Davidson και το ουίσκι αν ο Τραμπ κάνει πράξη τα λεγόμενά του; | iefimerida.gr 1

Την ίδια ώρα, πολλές αμερικανικές εταιρείες, όπως η Levi Strauss έχουν εκφράσει έντονα την αντίθεσή τους στους δασμούς αυτούς. Τη Δευτέρα, η γνωστή εταιρεία κατασκευής τζιν παντελονιών, δήλωσε: «Οι μονομερείς τιμολογιακές πολιτικές εγείρουν τον κίνδυνο και αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομία, οπότε στην περίπτωση αυτή, οι αμερικανικές μάρκες, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές είναι αυτοί που θα υποφέρουν τελικά».


Τι σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση
Τη Δευτέρα, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κυρία Σεσίλια Μαλμστρομ, δήλωσε στο BBC: «Εξετάζουμε τις πιθανότητες για αντίποινα, δηλαδή να επιβάλουμε φόρους ή δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επίσης, πρόσθεσε πως αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν και εφαρμόσουν τους φόρους στον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα εξετάσει το ζήτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Τι θέλει όμως να κάνει ο Τραμπ και γιατί;
Ο Τραμπ αποκήρυξε το «800 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ετήσιο έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών εξαιτίας των πολύ ηλίθιων εμπορικών μας διαπραγματεύσεων και πολιτικών» και δεσμεύθηκε να βάλει ένα τέλος σε αυτό.

The United States has an $800 Billion Dollar Yearly Trade Deficit because of our “very stupid” trade deals and policies. Our jobs and wealth are being given to other countries that have taken advantage of us for years. They laugh at what fools our leaders have been. No more!


Την Πέμπτη, δήλωσε πως οι εισαγωγές χάλυβα θα έρχονται αντιμέτωπες με ένα δασμό 25% και το αλουμίνιο με 10%. Ακολούθησε η απειλή του Σαββάτου για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο είχε ήδη ανακοινώσει δασμούς για τους ηλιακούς συλλέκτες και τα πλυντήρια ρούχων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ