Το τελευταίο ψέμα του Ματέο Ρέντσι: Παραιτείται, αλλά ...αργότερα - iefimerida.gr

Το τελευταίο ψέμα του Ματέο Ρέντσι: Παραιτείται, αλλά ...αργότερα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την Δευτέρα την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος, μεγάλου ηττημένου των βουλευτικών εκλογών, αλλά μόνο μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πολλές προσωπικότητες του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος επέκριναν με σφοδρότητα αυτή την «ψεύτικη παραίτηση», η οποία επιτρέπει στον Ρέντσι να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.


«Η παραίτηση ενός ηγέτη είναι σοβαρό πράγμα, την δίνει ή δεν την δίνει κάποιος. Και όταν το αποφασίζει, το κάνει χωρίς μανούβρες», δήλωσε ο Luigi Zanda, πρώην επικεφαλής της ομάδας του Δημοκρατικού κόμματος στη Γερουσία.


Ο Ματέο Ρέντσι αναγνώρισε την Δευτέρα «μια καθαρή και προφανή ήττα» του Δημοκρατικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. Η βασική συνιστώτα της προηγούμενης κυβέρνησης πήρε μόνο 18,7% στη βουλή και 19,1% στη Γερουσία, τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του. Το Δημοκρατικό κόμμα θα βρεθεί στην αντιπολίτευση, όπως τόνισε ο Ρέντσι.


«Είπαμε όχι σε κυβέρνηση με τους ακραίους και δεν αλλάζουμε γνώμη», πρόσθεσε ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην Λίγκα και στο Κίνημα Πέντε Αστέρων, τους μεγάλους νικητές των εκλογών.


Αλλά οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πάρουν πολλές εβδομάδες και προφανώς ο Ματέο Ρέντσι θέλει να παίξει ρόλο σε αυτές. Αυτή η απόφασή του προκάλεσε σάλο στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος.
«Το να ανακοινώνει την παραίτησή του και να μην φεύγει, μετά από μια ήττα τέτοιων διαστάσεων, είναι αντίθετη με κάθε έννοια υπευθυνότητας, καθαρότητας και πειθαρχίας απέναντι στο κόμμα, στους οπαδούς του και στους ψηφοφόρους του», δήλωσε η Anna Finocchiaro, υπουργός Σχέσεων με τη βουλή.
«Εκ μέρους ενός γραμματέα κόμματος που υπέστη τόσο βαριά ήττα στις εκλογές, περίμενα να δείξει περισσότερη υπευθυνότητα. Η επιλογή του να παραιτηθεί αλλά να μείνει στη θέση του ώσπου να σχηματιστεί κυβέρνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε από την πλευρά του ο Gianni Cuperlo, βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος, πολλά επώνυμα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος επικρίνουν σφόδρα τον Ματέο Ρέντσι, ανωνύμως. Ορισμένα από αυτά επιθυμούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Κίνημα Πέντε Αστέρων για να διαπραγματευθούν τη νέα κυβέρνηση, αλλά αυτό το ενδεχόμενο είναι δύσκολο αν ο Ματέο Ρέντσι παραμείνει για εβδομάδες ακόμη στην ηγεσία του κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ