Εκνευρισμός για Ρέντσι -Επειδή παραιτείται από το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά όχι αμέσως - iefimerida.gr

Εκνευρισμός για Ρέντσι -Επειδή παραιτείται από το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά όχι αμέσως

Ο Ματέο Ρέντσι (Φωτογραφία: AP/ Alessandra Tarantino)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπως αναμενόταν, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι παραιτείται από το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά προκάλεσε εκνευρισμό επειδή δεν θα το κάνει αμέσως.

Μετά τη συντριβή στις εκλογές- το κόμμα συγκέντρωσε περίπου το 19%, το χειρότερο ποσοστό από την ίδρυσή του το 2007- ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία.

«Είναι προφανές ότι θα φύγω από το τιμόνι του κόμματος», είπε ο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα παραιτηθεί πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ συμπλήρωσε ότι στο μεταξύ το κόμμα του θα αποφύγει τις συζητήσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των Δημοκρατικών. «Οταν ένας ηγέτης παραιτείται, είναι κάτι σοβαρό. Είτε παραιτείται, είτε δεν το κάνει», δήλωσε ο γερουσιαστής Λουίτζι Ζάντα. «Το να ανακοινώνεις μία παραίτηση και να την αναβάλεις για να συνεχίσεις να είσαι ηγέτης του κόμματος στις διαδικασίες των επόμενων εβδομάδων, δεν εξηγείται», συμπλήρωσε.

«Θα είμαι απλό μέλος του κόμματος, θα δώσω τη συμβουλή μου για κινητοποίηση σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πρέπει να κάνουν όλοι. Παραδίδουμε τα κλειδιά του σπιτιού της χώρας, το οποίο, σήμερα, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όταν τα παραλάβαμε», δήλωσε ο Ρέντσι, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί ποτέ την κουλτούρα του μίσους και των ψευδών ειδήσεων.

Σε ότι αφορά την εκλογική ήττα, τόνισε ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν το 2017, για να υπάρξει μια θετική επιρροή από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά παραδέχθηκε ότι το κόμμα του «δεν κατάφερε να εξηγήσει αποτελεσματικά τι έκανε έως τώρα και, κυρίως, τι ήθελε να κάνει στο μέλλον για την Ιταλία».

«Λέμε όχι σε υπόγειες συμφωνίες, όχι σε κλειστούς κύκλους λήψης αποφάσεων μέσα στο κόμμα, και όχι σε κάθε μορφή εξτρεμισμού», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ και δήλωσε ότι ο νέος επικεφαλής του κόμματος πρέπει να εκλεγεί με ανοικτή ψηφοφορία μελών και φίλων των «Δημοκρατικών».

Τέλος αρνήθηκε κάθε είδος συνεργασίας, τόσο με την κεντροδεξιά, όσο και με το κίνημα Πέντε Αστέρων. «Θα συνεχίσουμε πάντα, με αίσθημα ευθύνης, να λέμε ναι αλλά και όχι, όταν χρειάζεται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ