Ιστορική επίσκεψη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Βιετνάμ [βίντεο] - iefimerida.gr

Ιστορική επίσκεψη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Βιετνάμ [βίντεο]

Φωτογραφία: YouTube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά από τη λήξη του πολέμου του Βιετνάμ ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφθασε στη χώρα στέλνοντας μήνυμα στο Πεκίνο.

Το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson αγκυροβόλησε δύο ναυτικά μίλια ανοικτά του λιμανιού του Ντα Νανγκ, τέταρτης μεγαλύτερης πόλης του Βιετνάμ κι ενός εκ των σημαντικότερων πεδίων μαχών του πολέμου που έληξε το 1975.

Η Ουάσιγκτον περιγράφει την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου με εκτόπισμα 95.000 τόνων και των 5.000 μελών του πληρώματός του ως μια ιστορικά ευκαιρία σύσφιξης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο πρώην εχθρών, αλλά αναλυτές λένε ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα στην Κίνα για την επιθετική της πολιτική στη Νότια Σινική Θάλασσα με την στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

«Το Βιετνάμ ανησυχεί έντονα για τις επιθετικές ενέργειας της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ανησυχούν για το που το πάει η Κίνα και επιζητούν εδώ και χρόνια μια βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ», σχολίασε στο CNN ο υποναύαρχος ε.α. Τζον Κίρμπι.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, περιλαμβανομένων υφάλων και νησιών που διεκδικούν κι άλλες χώρες με το Βιετνάμ να εγείρει αξιώσεις για τα νησιά Παρασελ και Σπράτλι.

Η Ουάσιγκτον λέει ότι δεν παίρνει το μέρος κανενός στη διαμάχη αυτή, αλλά το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει συχνά επιχειρήσεις «ελεύθερης ναυσιπλοϊας» στα διαφιλονικούμενα ύδατα, αμφισβητώντας ξεκάθαρα τις εδαφικές βλέψεις της Κίνας.

Το USS Carl Vinson έχει κάνει αρκετά ταξίδια στην ευρύτερη περιοχή, όπως και προ ημερών.

Το Ντα Νανγκ ήταν η έδρα μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, που προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων Βιετναμέζων και άνω των 58.000 Αμερικανών στρατιωτών. Η άφιξη του αεροπλανοφόρου με τα 90 αεροσκάφη σηματοδοτεί την ισχυρότερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Βιετνάμ από την επανένωση της χώρας πριν από 43 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ