Οζντεμίρ: «Μην κατηγορείτε τον Σόιμπλε, η Μέρκελ άργησε να δράσει» - iefimerida.gr

Οζντεμίρ: «Μην κατηγορείτε τον Σόιμπλε, η Μέρκελ άργησε να δράσει»

Τζεμ Οζντεμίρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη για περισσότερη λογική και λιγότερο συνάισθημα σε ότι αφορά την ελληνική κρίση, προέταξε ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, ο οποίος ρίχνει τα βέλη του στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για τη διαχείριση της κρίσης.

«Η Ανγκελα Μέρκελ κάνει το σωστό πράγμα, αλλά πάντα αργά... Θα χρειαζόταν κάποιος σαν τον Χέλμουτ Κολ για να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη για τα θετικά της διάσωσης της Ελλάδας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ο κ .Οζντεμίρ στα «ΝΕΑ», προσθέτοντας πως η γερμανίδα Καγκελάριος δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πείσει.

«Η ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ έδειξε ότι απείχαν βουλευτές της ίδιας της Μέρκελ. Μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της έκανε δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το γεγονός ότι ένιωσε την ανάγκη να σχολιάσει ένα ζήτημα που δεν ανήκει στη αρμοδιότητά του δείχνει πόσο η κρίση βρίσκεται πια στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αν ρωτήσεις τους Γερμανούς τι πιστεύουν για τη διάσωση της Ελλάδας θα λάβεις πολλές διαφορετικές γνώμες, όχι μόνο στους κόλπους των συντηρητικών, ακόμη και των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων».

Ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων έχει ασκήσει κριτική στη Μέρκελ από την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης, λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι η Καγκελάριος «δεν σηκώνει την ευρωπαϊκή σημαία». Και για τη σημερινή κατάσταση πιστεύει ότι ευθύνεται η έλλειψη ηγεσίας καθώς «η Μέρκελ είναι παγιδευμένη σε έναν συνασπισμό και σε μια κομματική βάση που αμφισβητεί όλο και περισσότερο αυτά που κάνει και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες. Από τη μια, κάνει επιτέλους το σωστό για την Ελλάδα και, από την άλλη, δεν συμφωνεί για την ενίσχυση του τείχους προστασίας. Και αυτό μόνο για να αλλάξει πάλι θέση τους επόμενους μήνες».

«Είναι λίγο σαν την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Στο τέλος κάνει το σωστό πράγμα», λέει χαρακτηριστικά. Για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας πιστεύει πως πρέπει όλες οι πλευρές να παραδεχθούν ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με τη λήξη του.

«Ο Σόιμπλε το ξέρει. Η κρίση είναι βαθιά και η Ελλάδα χρειάζεται οικοδόμηση θεσμών από την αρχή. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Και δεν βοηθά απλώς να κατηγορούμε την Ελλάδα παραγνωρίζοντας τι έχει κάνει ήδη και το τίμημα που έχει πληρώσει ο μέσος Ελληνας», τονίζει ενώ αφήνει αιχμές για «αντιπατριωτική συμπεριφορά των πλούσιων Ελλήνων, οι οποίοι όχι μόνο δεν συμμετέχουν στην κρίση, αλλά αγοράζουν και σπίτια στο Βερολίνο!».

Ο 47χρονος συμπρόεδρος των Πρασίνων ανησυχεί και για τον πόλεμο των λέξεων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, καθώς και για τα στερεότυπα που έχουν ξαναζωντανέψει: «Το να απεικονίζεται η Μέρκελ με στολή ναζί στις ελληνικές εφημερίδες και οι Ελληνες να παρουσιάζονται από τον γερμανικό Τύπο ως τεμπέληδες που δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα δεν βοηθά κανέναν. Είναι λάθος αυτά τα στερεότυπα για τους Γερμανούς. Και ο Πρόεδρός σας που στοχοποίησε τον Σόιμπλε, κατηγόρησε τον λάθος άνθρωπο. Ο Σόιμπλε είναι από τα ελάχιστα στελέχη σε αυτή την κυβέρνηση που ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα».

Αυτό που χρειάζεται και από τις δύο πλευρές, συνεχίζει, είναι «περισσότερη λογική και λιγότερο συναίσθημα». Παραδέχεται ότι το νέο πρόγραμμα απειλεί να βυθίσει τη χώρα μας σε χειρότερη ύφεση, σημειώνει όμως πως και η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει πού πηγαίνουν τα χρήματα.

«Ας το πάρουμε απόφαση. Το θέμα δεν είναι να ανταλλάσσουμε ωραία μηνύματα, υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να ανταποκριθεί και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ