Με δασμούς σε μπέρμπον, Harley Davidson και Levi's ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Με δασμούς σε μπέρμπον, Harley Davidson και Levi's ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ στις ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκληρή απάντηση στις ΗΠΑ αν πρόεδρος Τραμπ προχωρήσει το σχέδιο για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ετοιμάζεται να δώσει η Κομισιόν προχωρώντας σε δασμολόγηση αμερικανικών προϊόντων όπως Levi’s, Harley Davidson και ουίσκι μπέρμπον.

«Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, τουμπέρμπον και των τζιν Levi’s», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας» προειδοποίησε ο Γιούνκερ. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς», συνέχισε.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές σημειώνει ότι η ΕΕ εξετάζει την επιβολή δασμών ύψους 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υποστηρίζει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Η Κομισιόν έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσει "σθεναρά" στην πρόταση του Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Προειδοποίησε επίσης ότι θα προσφύγει, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και θα εξετάσει την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης –τελευταία φορά είχαν επιβληθεί το 2002– για να αποτρέψει τη μεταφορά αυτών των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, από τρίτες χώρες, εάν επιβληθούν τελικώς δασμοί από τις ΗΠΑ.

Αλλο αντίμετρο που εξετάζεται θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ώστε να «εξισορροπηθεί» το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ το 2017 έφτασαν τα 5,3 δισεκ. ευρώ (6,53 δισεκ. δολάρια) και του αλουμινίου το 1,1 δισεκ. ευρώ.

Για ορισμένες ποιότητες χάλυβα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών πέρσι, σημείωσαν οι πηγές αυτές, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να επιβληθούν μέτρα διασφάλισης σε αυτά τα προϊόντα. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτών των ποιοτήτων έφτασαν τα 2,8 δισεκ. ευρώ.

Αν οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν όλον τον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ.

Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα. Ο κατάλογος των προϊόντων αυτών θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς απαιτείται η έγκρισή τους για να προχωρήσει το μέτρο. Η «επανεξισορρόπηση» θα πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιούνκερ ΗΠΑ δασμοί Harley Davidson
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ