Πώς θα είναι ο κόσμος μας στο μέλλον; - iefimerida.gr

Πώς θα είναι ο κόσμος μας στο μέλλον;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις « Βιομηχανίες του Μέλλοντος» ο Alec Ross, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα καινοτομίας, παρατηρεί πώς είναι ο κόσμος μας σήμερα και εξηγεί με σαφήνεια πώς θα λειτουργεί αύριο.

Ένα βιβλίο που λύνει απορίες και δίνει απαντήσεις.

«Η γη ήταν η πρώτη ύλη της αγροτικής εποχής. Ο σίδηρος ήταν η πρώτη υλη της βιομηχανικής εποχής. Τα δεδομένα είναι η πρώτη ύλη της εποχής της πληροφορίας» σημειώνει ο Άλεκ Ρος, πρώην ανώτερος σύμβουλος καινοτομίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν στέλεχος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος ταξίδεψε σε σαράντα μία χώρες διερευνώντας τις τελευταίες εξελίξεις σε κάθε ήπειρο.

Στις «Βιομηχανίες του Μέλλοντος» γράφει για το τι πρόκειται να συμβεί στον κόσμο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εξετάζοντας θέματα όπως τα ρομπότ, οι ανθρώπινες μηχανές και ο ψηφιακός πόλεμος. Συνδυάζοντας τη ζωντανή αφήγηση με την ιστορική και οικονομική ανάλυση, ο Άλεκ Ρος δίνει μια τεκμηριωμένη άποψη για τις σαρωτικές παγκόσμιες τάσεις που θα επηρεάσουν καταλυτικά τον τρόπο ζωής μας μέσα στις επόμενες δεκαετίες. «Η τελευταία μεγάλη βιομηχανία, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων στήθηκε πάνω σ’ έναν κώδικα αποτελούμενο από άσους και μηδενικά. Η επόμενη θα στηθεί πάνω στον ίδιο τον γενετικό μας κώδικα» σημειώνει ο συγγραφέας.

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται διεξοδικά σε μια νέα πρόκληση και προβάλλει τις καλύτερες ευκαιρίες για εξέλιξη, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους άλλες χώρες ευημερούν κι άλλες φθίνουν οικονομικά. Εξετάζει επίσης τους τομείς που θα διαμορφώσουν το μέλλον της οικονομίας, όπως η ρομποτική, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η εμπορευματοποίηση της γονιδιωματικής (genomics), τα μεγάλα δεδομένα (big data), καθώς και τις επικείμενες επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στο νόμισμα και στις αγορές. Ο συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφερθεί στα εμπόδια που θα παρουσιαστούν και στο πώς θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η πρόοδος, η καινοτομία και η δημιουργία πλούτου δεν θα προκύψουν με ομοιόμορφο τρόπο: «Σε αντίθεση με το προηγούμενο κύμα ψηφιακής παγκοσμιοποίησης, που έβγαλε από τη φτώχεια τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε αγορές εργασίας μικρού κόστους, το επόμενο κύμα θα αποτελέσει πρόκληση για τις ανά τον κόσμο μεσαίες τάξεις, απειλώντας να βυθίσει πλήθος ανθρώπους ξανά στην ένδεια. Το προηγούμενο κύμα συνοδεύτηκε από την οικονομική ανάταση ολόκληρων χωρών και κοινωνιών. Το επόμενο κύμα θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη μεσαία τάξη στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες».

Προετοιμάζοντας τους αυριανούς πολίτες

Πώς θα μπορούσαμε άραγε να προετοιμάσουμε καλύτερα τα σημερινά παιδιά ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις τρομερές αλλαγές που έρχονται και στις ολότελα διαφορετικές απαιτήσεις του νέου κόσμου; Η απάντηση, για άλλη μια φορά, φαίνεται να βρίσκεται στη γνώση, στα θέματα παιδείας. Οι ξένες γλώσσες επιτρέπουν την γρήγορη και αποτελεσματική επικοινωνία στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αλλά το ίδιο σημαντικές είναι και οι τεχνικές γλώσσες της πληροφορικής –οι γλώσσες προγραμματισμού θα είναι η βάση της επικοινωνίας. Η διεπιστημονική προσέγγιση, η συγχώνευση θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών θα είναι το κλειδί για την κατανόηση του κόσμου στο μέλλον.

«Η αγορά εργασίας του αύριο θα χαρακτηρίζεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από ανταγωνισμό ανάμεσα σε ανθρώπους και ρομπότ. Στον αυριανό χώρο εργασίας, είτε ο άνθρωπος θα λέει στο ρομπότ τι να κάνει είτε το ρομπότ θα λέει στον άνθρωπο τι να κάνει». Οι σημερινές κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να διαμορφώσουν τις πολιτικές τους, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες που τους δίνει η επιστήμη, να προετοιμάσουν τους πολίτες και να επεκτείνουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους τις ευκαιρίες που θα προκύψουν χάρη στις βιομηχανίες του μέλλοντος.

INFO

Συγγραφέας: Alec Ross

Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος

Εκδόσεις Ίκαρος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκδοσεις ικαρος μέλλον
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ