Τα ανθρώπινα ωάρια εργαστηρίου μπορεί να βοηθήσουν τη γονιμότητα - iefimerida.gr

Τα ανθρώπινα ωάρια εργαστηρίου μπορεί να βοηθήσουν τη γονιμότητα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έρχεται η εποχή που οι γυναίκες δε θα χρειάζεται να πάρουν φάρμακα κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση; Πιθανόν, ναι!

Έρευνα, που διεξήχθη από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου και το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν - έξω από το σώμα - ανθρώπινα ωάρια στο εργαστήριο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν 9 πλήρως αναπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια σε ένα σύνολο 48 που καλλιεργήθηκαν, χρησιμοποιώντας αρχέγονα ωοθυλάκια, δηλαδή πολύ μικρά, ανώριμα ωοθυλάκια, που αφαιρέθηκαν από ιστούς ωοθηκών.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος - μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα ανθρώπινα ωάρια, που αναπτύχθηκαν φτάνοντας στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης έξω από το σώμα της γυναίκας, αποτελούν αναμφισβήτητα μια σημαντική ανακάλυψη. Η πρώτη ομάδα, που θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή τη σημαντική επιστημονική εξέλιξη, είναι τα κορίτσια που υποβάλλονται σε θεραπεία του καρκίνου, καθώς επιτρέπει την ανάκτηση, την αποθήκευση και την ωρίμανση των ανώριμων ωαρίων σε εργαστήριο, προσφέροντας μια σημαντική εναλλακτική λύση - σε δεύτερο χρόνο-, αν και εφόσον χρειαστεί να καταφύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να γίνουν μητέρες. Γενικά, όμως, μια τέτοια εναλλακτική, εφόσον εξελιχθεί, στο μέλλον να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις γυναίκες που χρειάζεται να καταφύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, για να συλλάβουν, χωρίς όμως να χρειάζεται πρώτα να πάρουν φάρμακα, προκειμένου να παράγουν ωάρια.

Πώς ακριβώς, όμως, πραγματοποιείται η ωρίμανση ωαρίων; Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία τα ανθρώπινα ωάρια αναπτύσσονται στο εργαστήριο σε ένα στάδιο τέτοιο, ώστε να μπορούν να γονιμοποιηθούν, κάτι που φυσιολογικά στο οργανισμό της γυναίκας συμβαίνει στις ωοθήκες. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, η όλη διαδικασία απαιτεί απλώς μια μικρή βιοψία ιστού ωοθήκης, ο οποίος περιέχει τα ανώριμα ωοθυλάκια. Αυτός καλλιεργείται για 16 ημέρες μέσα σε ειδικό διάλυμα που περιέχει ορμόνες.

Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Βέβαια, η έρευνα 'έχει δρόμο ακόμη', όμως είναι η πρώτη φορά, μετά από έρευνα 30 περίπου ετών, που ανθρώπινα ωάρια έχουν ωριμάσει πλήρως στο εργαστήριο, κάτι που είχε γίνει μόνο σε έρευνες με ποντίκια. Παραμένουν, όμως, αρκετές εκκρεμότητες, καθώς τα κύτταρα των ωαρίων είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο περιβάλλον και η ωρίμανσή τους έξω από το σώμα δεν είναι εύκολη διαδικασία. Eπίσης, διαπιστώνονται αρκετές ανωμαλίες στα ωάρια αυτά που ωρίμασαν στο εργαστήριο, και επειδή δεν υπάρχει προς το παρόν άδεια από την πλευρά του νόμου που να επιτρέπει την γονιμοποίησή τους και την εξέλιξή τους σε έμβρυα, δε γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό αυτά τα ωάρια οδηγούν σε σχηματισμό υγιών εμβρύων. Η έρευνα, πάντως, φαίνεται ότι οδηγεί σε νέους δρόμους και λύσεις για τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας».

Τα ανθρώπινα ωάρια εργαστηρίου μπορεί να βοηθήσουν τη γονιμότητα | iefimerida.gr 0

Επίσης, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα γονιμότητας και όλες τις εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ