Άννα Διαμαντοπούλου: «Τώρα είναι η εποχή των τεράτων» - iefimerida.gr

Άννα Διαμαντοπούλου: «Τώρα είναι η εποχή των τεράτων»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κείμενο με τις πολιτικές της θέσεις, ως παρέμβαση για να ξεπεραστεί η κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, για τη στρατηγική πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επικείμενων εκλογών, έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας ξεκινάει το κείμενο της - έχει τον τίτλο «Στο δρόμο για τη Δ' Ελληνική Δημοκρατία - Η Ελλάδα που παράγει»- με την ρήση του κορυφαίου Ιταλού διανοητή Αντόνιο Γκράμσι πως: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί - τώρα είναι η εποχή των τεράτων».

Ειδικότερα για την τρέχουσα κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε αλλαγή ηγεσίας, ζώντας την κρίση της χώρας αλλά και του δικού του ζωτικού πολιτικού χώρου. Προχωρά στη κορυφαία διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού με χαρακτηριστικά «κατεπείγοντος» χωρίς ουσιαστική συζήτηση, όταν μάλιστα έρχονται εκλογές.

Η αλλαγή σελίδας απαιτεί επαναπροσδιορισμό του πολιτικού στίγματος και νέο προγραμματικό λόγο». Αναλυτικότερη τοποθέτηση η κ. Διαμαντοπούλου αναμένεται να κάνει στην ομιλία της στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαιρέτησε την παρέμβαση της κ. Διαμαντοπούλου και σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «οι σκέψεις μας διασταυρώνονται σε πολλά σημεία. Η πολιτική είναι κατ εξοχήν συλλογική δραστηριότητα και ένα σύγχρονο κόμμα, όπως θέλουμε το ΠΑΣΟΚ, καλείται να λειτουργήσει πρωτίστως ως συλλογικός διανοούμενος».

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καταθέτει την άποψη για τον τρόπο που θα πρέπει η Ελλάδα να διαχειριστεί την κρίση που διέρχεται και τις υποχρεώσεις από το Νέο Μνημόνιο τονίζοντας ότι «πρέπει να μελετήσουμε δαπάνη προς δαπάνη το ποιες δραστηριότητες μεγεθύνουν σημαντικά το ΑΕΠ, ποιες είναι υπαρξιακά αναγκαίες και ποιες είναι οι σχετικά περιττές» και πως «για να μπορέσει η χώρα να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον απαιτείται η ύπαρξη στιβαρής εκτελεστικής εξουσίας που ταυτίζει τη λειτουργία της Δημοκρατίας με την πιστή τήρηση των νόμων».

Τα χαρακτηριστικά της επόμενης κυβέρνησης

Για την επόμενη μέρα τον εκλογών, η κ. Διαμαντοπούλου προτείνει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, θα πρέπει να έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά όπως:

1) Να είναι σταθερή και ισχυρή.

2) Εφόσον η ψήφος του λαού οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας, τότε τα κόμματα που την αποτελούν θα πρέπει να έχουν δεδομένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, διάθεση να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και μια αυτονόητη προσήλωση στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στις ευθύνες της Δημοκρατικής Αριστεράς:

3) Στην προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης η Αριστερά οφείλει να αναλάβει για πρώτη φορά τις ευθύνες της. Δεν προσβλέπω στα κόμματα τα οποία εκφράζουν το μπλοκ της δραχμής, όμως η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει καθαρά και πριν τις εκλογές να πει αν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και υπό ποιές προϋποθέσεις, και να αγκαλιάσει τα «δύσκολα ναι» αντί των «εύκολων όχι».

4) Η κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται σε μακρόπνοη συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα στην ενοποιητική βάση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της αναπτυξιακής προτεραιότητας.

5) Η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να επιβάλει τον απολογισμό και έλεγχο των Υπουργών σε μηνιαία βάση από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, γιατί χρειαζόμαστε επιτέλους λογική δέσμευσης σε στόχους, παρακολούθηση και λογοδοσία στο φυσικό χώρο της Δημοκρατίας, που είναι το Κοινοβούλιο.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αναφέρει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και τη διαγραφή του χρέους και πώς ο ελληνικός λαός δικαιούται και επιβάλλεται να γνωρίζει πριν ψηφίσει.

Ως άμεσες προτεραιότητες αυτής της περιόδου, η υπουργός Παιδείας αναδεικνύει τη μείωση των τιμών με βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές στην αγορά, την ρύθμιση των ιδιωτικών δανείων με όριο αποπληρωμής έως το 40% του εισοδήματος που διαθέτουν οι οφειλέτες, και η άμεση ψήφιση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, που έχει ήδη καθυστερήσει.

Όσο για τους στόχους της χώρας στην τρέχουσα δεκαετία, η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρει την αναγκαιότητα οριζόντιας αλλαγής φιλοσοφίας, πολιτικής και πράξης σε τρία θέματα: Εμπιστοσύνη, Παιδεία, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Πέραν όμως από τις παραπάνω τρεις αναγκαίες οριζόντιες αλλαγές, η μετάβαση στην Δ' Ελληνική Δημοκρατία βασίζεται, σύμφωνα με την παρέμβαση της κ. Διαμαντοπούλου, και σε τέσσερις πυλώνες: μια Ελλάδα με Ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με Παραγωγή, με Κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατία.

Καταθέτει δε αναλυτικές προτάσεις για όλους αυτούς τους τομείς με πιο χαρακτηριστική την Συνταγματική Αναθεώρηση, τον ανακαθορισμό των προνομίων των βουλευτών και την συγκρότηση "Κοινωνικής Τράπεζας" για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Η κ. Διαμαντοπούλου, παρουσίασε και συζήτησε τις θέσεις της, με νέους ανθρώπους, μέλη πολιτικών κινήσεων, που με παρεμβάσεις τους, κείμενα και προτάσεις έχουν εκφράσει την ανάγκη για προοδευτικές και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ αυτών, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν την κίνηση των Νέων Μεταρρυθμιστών και προσωπικότητες του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου της Κεντροαριστεράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ