Το άστρο της Μέρκελ τρεμοσβήνει – Η κούρσα για τη διαδοχή της μόλις άρχισε - iefimerida.gr

Το άστρο της Μέρκελ τρεμοσβήνει – Η κούρσα για τη διαδοχή της μόλις άρχισε

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα θεμέλια για ένα μέλλον χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ επικεφαλής έβαλαν οι Χριστιανοδημοκράτες στο έκτακτο συνέδριο τους στο Βερολίνο.

Ανέδειξαν σε θέσεις κλειδιά μια νέα γενιά συντηρητικών, όπως τον Γενς Σπαν, έναν από τους δριμύτερους επικριτές της καγκελαρίου, η οποία αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα έντονες πιέσεις να ξεκαθαρίσει το θέμα της διαδοχής και να δώσει μια ισχυρότερη φωνή στη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.

Η γκρίνια ξέσπασε μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν η CDU κατέγραψε τη χειρότερη μεταπολεμικά εκλογική της επίδοση, με πολλά στελέχη να ζητούν ανανέωση, αλλαγή γραμμής, ακόμη και την αποχώρησή της. Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο για την Άνγκελα Μέρκελ μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση «συνασπισμού Τζαμάικα» με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους και τη διαιώνιση του κυβερνητικού αδιεξόδου.

 Το άστρο της Μέρκελ τρεμοσβήνει – Η κούρσα για τη διαδοχή της μόλις άρχισε  | iefimerida.gr 0

Το αποκορύφωμα ήλθε με την οδυνηρή παραχώρηση σημαντικών υπουργείων όπως το Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και να μπορέσει η καγκελάριος να παραμείνει για τελευταία όπως όλα δείχνουν θητεία στο πόστο της. Μια παραχώρηση που απέδειξε ότι η θέση της Μέρκελ έχει αποδυναμωθεί.

Για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα η πάλαι ποτέ «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας αναγκάστηκε να αφήσει εκτός υπουργικού συμβουλίου παλαιούς πολιτικούς συμμάχους της, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και ο υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρόε, ανοίγοντας τις πόρτες σε μια νέα γενιά στελεχών.

 Το άστρο της Μέρκελ τρεμοσβήνει – Η κούρσα για τη διαδοχή της μόλις άρχισε  | iefimerida.gr 1

Η45χρονη Γιούλια Κλέκνερ θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Γεωργίας, αν σχηματιστεί τελικά η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού

Κι αυτό ερμηνεύεται από τους περισσότερους ως μια πρόσθετη ένδειξη αδυναμίας, έστω κι αν δεν παύει για άλλους να αποτελεί και μια απόδειξη της μαεστρίας που εξακολουθεί να διαθέτει στους κομματικούς ελιγμούς.

Στις σχεδόν δύο δεκαετίες που κρατά στα χέρια της τα ηνία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης η Μέρκελ μετατόπισε το κεντροδεξιό κόμμα αρκετά προς τα αριστερά καταφέρνοντας έτσι να αγρεύσει ψήφους από τη δεξαμενή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Αλλά η πολιτική των ανοικτών συνόρων που ακολούθησε στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015 αποξένωσε πολλούς από την κομματική βάση των Χριστιανοδημοκρατών, αρκετοί εκ των οποίων μεταπήδησαν στο ξενοφοβικό AfD.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν έντονη δυσφορία σε πολλούς μέσα στο κόμμα, που πίεσαν την ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να φέρει πίσω στο μαντρί τις ψήφους των συντηρητικών που χάθηκαν τον Σεπτέμβριο.

 Το άστρο της Μέρκελ τρεμοσβήνει – Η κούρσα για τη διαδοχή της μόλις άρχισε  | iefimerida.gr 2

Η Άνγκελα Μέρκελ με έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της «κεντρώας» πολιτικής της, τον Γενς Σπαν

Με την ανάδειξη των συντηρητικών στελεχών, τον 37χρονο Γενς Σπαν στο αξίωμα του υπουργού Υγείας και της 45χρονης Γιούλια Γκλέκνερ στο αξίωμα της υπουργού Γεωργίας, η Μέρκελ – η οποία σε άλλες εποχές θα είχε απλώς αγνοήσει ή παραμερίσει τους επικριτές της - έδειξε ότι σκοπεύει να πορευτεί με όλες τις τάσεις του κόμματος.

Έκρυβε, όμως, κι έναν άσο στο μανίκι της, που ακούει στο όνομα: Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

 Το άστρο της Μέρκελ τρεμοσβήνει – Η κούρσα για τη διαδοχή της μόλις άρχισε  | iefimerida.gr 3

Η Άνγκελα Μέρκελ και η... «μίνι Μέρκελ», Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, νέα Γενική Γραμματέας της CDU

Η 55χρονη ΑΚΚ όπως είναι γνωστή στη Γερμανία εξέλεγη χθες κατόπιν εισηγήσεως της καγκελαρίου νέα Γενική Γραμματέας του Κόμματος με το εντυπωσιακό 98,9%. Η μέχρι χθες πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ έχει όλα τα προσόντα που εκτιμά η Άγγελα Μέρκελ: είναι κεντρώα, λίγο πιο συντηρητική στα κοινωνικά και λίγο πιο προοδευτική στα οικονομικά θέματα, είναι προσγειωμένη, πραγματίστρια και... κερδίζει εκλογές.

Πολλοί «διαβάζουν» πίσω από την απόφαση της Μέρκελ και ένα άτυπο χρίσμα για την διαδοχή της στην ηγεσία του κόμματος. Άλλωστε, κι η ίδια ως γενική γραμματέας είχε ξεκινήσει απορρίπτοντας κυβερνητικό πόστο, όπως ακριβώς και η «μίνι Μέρκελ». «Θέλω αυτή τη δύσκολη στιγμή να προσφέρω στο κόμμα. Σε αυτό οφείλω ό,τι έχω πετύχει μέχρι σήμερα», είπε χθες η νέα Νο2 των Χριστιανοδημοκρατών.

Αν πράγματι είναι έτσι, τότε η κούρσα της διαδοχής αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στην απέναντι πλευρά περιμένει ο Γενς Σπαν. Νέος, ορμητικός, συντηρητικός και ομοφυλόφιλος, έκανε χρήση του δικαιώματος στον γάμο αμέσως μετά την ψήφισή του από την Bundestag το περασμένο καλοκαίρι. Όμως αν και είναι δημοφιλής μεταξύ των συντηρητικών καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει κι άλλες ψήφους. Και το σημαντικότερο: ότι μπορεί να κερδίσει σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ